PRVA ŽRTVA KORONAVIRUSA U VELIKOJ BRITANIJI: Krije se identitet preminule osobe, SVET U PANICI
ilustracija, Foto: AP

otkrivamo

PRVA ŽRTVA KORONAVIRUSA U VELIKOJ BRITANIJI: Krije se identitet preminule osobe, SVET U PANICI

Zabeležen korona virus i u Velikoj Britaniji

Objavljeno:

Prva osoba na teritoriji Velike Britanije preminula je od posledica koronavirusa, a prema informacijama, sumnja se da je virus zadobila unutar te zemlje.

Zvaničnici su kratko predočili, ne želeći da otkrivaju identitet, da je u pitanju starija osoba čije se zdravstveno stanje zakomplikovalo.

Ovo je prva smrt u Velikoj Britaniji od posledica koronavirusa.

- Nažalost možemo da potvrdimo da je stariji pacijent sa zdravstvenim tegobama preminuo. Osoba je ranije hospitalizovana, ali i otpuštana iz bolnice zbog problema koji nisu povezani sa koronavirusom, ali sada je po prijemu utvrđeno da se zarazila. Porodica je obaveštena i naše misli su sa njima. Nećemo više komentarisati i apelujemo svima da poštuju privatnost ožalošćenih - poručili su zvaničnici.

Smatra se da je pacijent zbog godina bio među najrizičnijom populacijom.

Podsećanja radi, trebalo bi da je ovo drugi smrtni slučaj državaljana Velike Britanije, nakon informacije da je 28. februara umrla osoba koja je bila na kruzeru "Dajmond princes".

Smrtnost usled koronavirusa

Smrtnost ovog virusa, prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije je 3,4 odsto, a proširio se na teritoriju 87 zemalja.

Infekcija novim korona virusom ima inkubacioni period između 1-14 dana. Studija objavljena u "Žurnalu Američkog medicinskog udruženja" otkrila je novi dokaz da se virus može širiti asimptomatično. Stručnjaci su procenili da svaka zaražena osoba tokom epidemije u proseku inficira još dve do tri osobe.

Infekcije korona virusom imaju širok spektar simptoma, uključujući groznicu, kašalj, kratak dah i poteškoće s disanjem. Blaži slučajevi uzrokuju simptome poput prehlade, dok teži mogu dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog oboljenja, prestanka funkcije bubrega i smrti.

Najbolja lična prevencija je često pranje ruku i dezinfekcija površina, nošenje zaštitnih maski na licu i rukavica u javnom prevozu i ustanovama.

Lečenje

Tretman obolelih od novog korona virusa za sada ne postoji i u većini slučajeva simptomi sami prolaze. Stručnjaci savetuju obolele da uzimaju dosta tečnosti, da odmaraju i spavaju, a ako se simptomi pogoršaju da odu kod lekara.

Naučnici širom sveta utrkuju se da naprave vakcinu, međutim, stručnjaci upozoravaju da od njenog testiranja do proizvodnje može proći 18 meseci do dve godine.

SZO pozvala je zemlje širom sveta da se pripreme na moguću pandemiju, ali su stručnjaci izrazili i strah da zemlje van Kine "nisu spremne" za takav scenario.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.