UMRO ČOVEK KOJI JE ODREDIO SUDBINU SRBA! Svi ga se sećaju iz 80-tih godina! (VIDEO)
De Kueljar je bio angažovan i tokom sukoba u Jugoslaviji, Foto: Youtube printscreen

smrt velikog diplomate

UMRO ČOVEK KOJI JE ODREDIO SUDBINU SRBA! Svi ga se sećaju iz 80-tih godina! (VIDEO)

Perez de Kueljarova diplomatska karijera bila je duga i puna priča

Objavljeno:

Peruanski političar i diplomata Havijer Perez de Kueljar, koji je bio peti Generalni sekretar UN tokom 80-tih godina, preminuo je u 100 godini života, potvrdile su u sredu peruanski zvaničnici.

"Kao advokat, diplomata i generalni sekretar UN, uvek je odražavao ljudskosr i zabrinutost za najugroženije"-rekao je peruanski Ministar pravde i ljudskih prava na Tviteru. "Danas izražavamo svoje saučešće njegovoj porodici i prijateljima koji su pretrpeli ovaj neizmerni gubitak"

Vodeći Ujedinjene nacije od 1982 do 1991. godine, a kasnije je kratko dio premijer perua tokom 2000. godine, Perez de Kueljarova diplomatska karijera bila je duga i puna priča, kada je rešavao netrpeljivost između Argentine i Velike Britanije oko Foklandskih ostrva ranih 80-ih, ubrzo pošto je postao gensek UN. Takođe, odigrao je važnu ulogu kao posrednik u pregovorima Srba i Hrvata tokom građanskog rata u Jugoslaviji, takođe je bio angažovan i na rešavanju nemira u Zapadnoj Sahari, gde su levičarski pobunjenici želeli da oteraju Marokance iz te regije.

Nakon što je 2005. godine doživeo srčani udar, ovaj diplomata je kasnije postao najstariji premijer u istoriji Perua, kao i najstariji bivši zvaničnik UN. On je nosilac brojnih nagrada tokom svoje bogate karijere, uključujući i počasni doktorat Nacionalnog Univerziteta San Markos u Peruu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.