IZGLEDA NIŠTA OD SANDERSA NI OVAJ PUT: Udruženi demokrati doveli Bajdena do trijumfa na SUPER UTORKU!
Povratak Bajdena, iznenadio Sandersa, Foto: Profimedia/AP

SAD IZBORI

IZGLEDA NIŠTA OD SANDERSA NI OVAJ PUT: Udruženi demokrati doveli Bajdena do trijumfa na SUPER UTORKU!

"Porazićemo najopasnijeg predsednika u istoriji SAD", poručio je Sanders

Objavljeno:

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden vratio se u trku za kandidata Demokratske stranke nakon niza pobeda u "super utorku", a dobar rezultat zabeležio je i senator iz Vermonta Berni Sanders, jer je osvojio pobede u nekoliko velikih i delegatima bogatih država.

Prema projekciji američke agencije AP i američkih televizijskih mreža, bivši potpredsednik Džo Bajden je u takozvani "super utorak" pobedio na izborima u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Alabami, Oklahomi, Tenesiju, Minesoti, Arkanzasu i Masačusetsu, dok je trenutni favorit Berni Sanders pobednik trke u Kaliforniji, koja nosi najveći broj delegata (415), zatim u Vermontu, saveznoj državi koju zastupa u Senatu, Koloradu i Juti, javlja Glas Amerike.

U dve države - Teksas i Mejn još se ne zna pobednik, jer su dva najjača kandidata Demokrata previše blizu po osvojenim glasovima da još ne može da se proglasi pobednik.

Nesumnjivi gubitnici večeri su milijarder Majkl Blumberg i senatorka Elizabet Voren, koja je pretrpela sraman poraz na domaćem terenu u Masačusetsu, gde je završila tek na trećem mestu, iza Bajdena i Sandersa.

Bivši potpredsednik SAD Bajden je pobedama u "super utorku" nastavio sa dobrim rezultatima posle ubedljive pobede u Južnoj Karolini.

"Ovo je dobra noć i izgleda da će biti bolja. Ovaj dan ne zovu 'super utorak' bez razloga", rekao je Bajden na mitingu u Los Anđelesu.

Rezultati pokazuju i da bivši potpredsednik SAD na jugu zemlje ponovo ima snažnu podršku afroameričkih birača, koji su mu omogućili ubedlljivu pobedu prošle subote u Južnoj Karolini.

Berni Sanders, demokratski socijalista i nezavisni senator koji vodi u anketama na nacionalnom nivou, nada se da će tokom stranačkih izbora osvojiti nominaciju demokrata.

Sanders je u utorak uveče, pred pristalicama u Vermontu, poručio da je "apsolutno uveren da će osvojiti predsedničku nominaciju", prenosi Glas Amerike.

"Porazićemo najopasnijeg predsednika u istoriji SAD", poručio je Sanders.

Na glasačkom listiću prvi put se našao i milijarder i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je, osim pobede na kokusima na teritoriji Američka Samoa, ostvario nezavidan rezultat na izborima.

Blumberg je u svoju kampanju uložio više od 500 miliona dolara, ali mu je to obezbedilo jedino pobedu u Američkoj Samoi, koja nosi tek šest delegata.

Zbog toga će, prema izvorima Asošijeted presa, u sredu razmotriti pitanje ostanka u demokratskoj predsedničkoj trci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.