Tuga severa: Da li je Skandinavija najdepresivnije mesto na svetu? (FOTO) (GIF)
Foto: Reuters

Hladno, al' standard...

Tuga severa: Da li je Skandinavija najdepresivnije mesto na svetu? (FOTO) (GIF)

Imaju visok životni standard, lepe gradove, još lepšu prirodu, veoma su bogate i dobro uređene - ali imaju i svoju tamnu stranu...
Objavljeno: 22:29h

Kultna rečenica iz "Lepih sela..." odavno nam odzvanja u ušima kao sinonim za bogati sever Evrope. "Hladno, al' standrad" verovatno je bila u glavama svih koji su se, u poslednje dve decenije, usudili da se tamo otisnu u potrazi za boljim životom. Polomićete jezik ako samo pomislite da ih izgovorite: 10 najdužih evropskih reči (GIF) Znamo priče o Danskoj kao "najsrećnijoj" državi na planeti, nafti koja je od Norveške napravila drugu najbogatiju zemlju na svetu, švedskom čeliku i snažnoj privredi ili finskoj Nokiji koja nas je manje - više sve uvela u svet mobilnih komunikacija.

foto: AP / Alastair Grant
Visok životni standard i velike plate jesu uzrok zbog koga skandinavske zemlje smatramo poželjnim mestima za život, ali njih prate i neke druge osobine koje, obično, padaju u drugi plan. Iako stvarno izgledaju u deluju lepo, čisto, bogato i uređeno, one imaju i drugu - tamnu stranu, o čemu je, pre nekog vremena, i britanski Gardijan naširoko pisao. Antidepresivna sreća Izbrandirana sreća Danaca vrlo lako može da bude i proizvod ogromne potrošnje antidepresiva, po kojoj je njihova zemlja sedma u svetu i treća u Evropi.
foto: Giphy
Čini se čak da ni najmanji broj radnih sati nedeljno u Evropi ne doprinosi toj "poznatoj" sreći. Danci imaju i jedan od najviših nivoa privatne zaduženosti. Mala severna kraljevina je i jedan od najvećih zagađivača u Evropi, koji sagoreva ogromne kličine uglja.
foto: Reuters / Radu Sigheti
Osnova danske države bagostanja je - ekonomska jednakost, više od jedne decenije je u opadanju. Afrikanci zasmejali čitav svet satiričnim odgovorom na neljudski zakon u Danskoj (VIDEO) Udoban život je udobniji za "domaće" nego za "goste", što su migranti sa bliskog istoka nedavno imali priliku da osete. Vikinzi Piroćanci Ako pitate Dance reći će vam da su Norvežani najzatvoreniji i najksenofobičniji od svih Skandinavaca. Iako su uvek u vrhu po broju zahteva za dobijanje azila, sve manje i manje i odobravaju.
foto: Profimedia
Prizori s ovog kajaka oduzimaju dah, ali bukvalno! (FOTO) Od kako su, od sedamdesetih naovamo, u značajnijoj meri "osetili kintu" i blagostnje od izvoza nafte, bije ih glas i da su postali izuzetno škrti.
foto: Giphy
Od kada su postali bogatiji sve manje rade, ranije se penzionišu i mnogo češće odlaze na bolovanje. Zvuči pomalo licemerno, ali Norveška koja sve što ima duguje proizvodnji fosilnih goriva, već dugo vremena forsira upotrebu obnovljivu energiju. Utoke i komarci U školstvu su u samom vrhu na svetu! I to je, otprilike, to... Finska ima najvišu stopu ubistava u Skandinaviji i među najvišim stopama samoubistava u Evropi.
foto: Giphy
Finci imaju više oružja po glavi stanovnika nego Srbi i Crnogorci zajedno - tu su treći na svetu! Vikendima se, inače, opijaju k'o nezdravi!
foto: Giphy
Pijanstva se obično završavaju žestokim tučama. I da, zimi je i tamo mnogo hladno, dok su leta prilično "friška" i sa mnogo komaraca. Totalitarni mordernizam Samokritika može biti dobra, ali je kod Šveđana je ona čak pomalo i bizarna. Za njih važi da nema te kritike koju neko može da im uputi a da ona ne potone pred slikom koju oni sami imaju o sebi. Šveđani sebe opisuju kao "zavidljive, krute, vredne, ljubitelje prirode, tihe, poštene, neiskrene i ksenofobične". Uz to se i ponose što osećanja ne izražavaju glasno.
foto: Giphy
Veći deo 20. veka Švedska je, praktično, bila jednopartijska država, koju je iz senke podržavalo nekoliko porodica bogatih industrijalaca. Stokholmska metro galerija: 110 kilometara neverovatne umetnosti (FOTO) (VIDEO) To je dovelo do ekonomskog prosperiteta zasnovanog na posebnom vidu "totalitarnog mordernizma" koji guši slobode, potiskuje neslaganja i kida porodične veze.
foto: Reuters / Miguel Vidal
Zvanično, Švedska je neutralna država, ali i ona "pati" od "licemerja norveškog tipa", pošto je jedan od najvećih izvoznika oružja na svetu. Severnjaci na bensićima Izuzetno lepo, jezivo hladno i prilično nenasljeno ostrvo sa samo 330.00 hiljada stanovinika. 20 fotki zbog kojih ćete poželeti da ste istog trenutka na Islandu! (FOTO) Relativno brzo su se izvukli iz finansijske krize, ali su ljudi veoma nezadovoljni politikom štednje vlasti.
foto: Profimedia
Zbog toga se 2009. sa Islanda iselio najveći broj stanovinika od 1887. godine. Dovoljno je reći da su, sa 118 tableta na 1.000 stanovnika, ubedljivo prvi na svetu po potrošnji antidepresiva.
foto: Giphy
(M.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.