SVETSKA ORGANIZACIJA JE UPRAVO OBJAVILA STRAVIČAN IZVEŠTAJ: Treba svi da se pripremimo za ono što nam DOLAZI U MAJU
Veoma zabrinjavajući trend, Foto: WMO

NEZDRAVO

SVETSKA ORGANIZACIJA JE UPRAVO OBJAVILA STRAVIČAN IZVEŠTAJ: Treba svi da se pripremimo za ono što nam DOLAZI U MAJU

Trend globalnog zatopljenja također doprinosi prognozi iznadprosječnih temperatura površine mora te temperature zraka, navodi se u tekstu.

Objavljeno:

Svetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je danas saopštenje, u kojem se navodi šta se očekuje tokom idućih nekoliko meseci, tačnije od marta do maja.

U mnogim delovima sveta u idućih nekoliko meseci očekuju se iznadprosečne temperature čak i bez prisustva događaja El Niño, koji inače dovodi do zatopljenja, objavila je Svetska meteorološka organizacija.

Prema WMO-ovim novostima o događaju El Niño / južnoj oscilaciji (ENSO) verovatnoća nastavka ENSO neutralnih uslova od marta do maja 2020. iznosi 60 %. Verovatnoća događaja El Niño iznosi 35 %, a verovatnoća događaja La Niña 5 %. Za razdoblje jun-avgust 2020., verovatnoća ENSO neutralnog stanja iznosi 55 %, verovatnoća događaja El Niño iznosi 20-25 %, a verovatnoća događaja La Niña takođe 20-25 %.

Što je El Niño?

El Niño / južna oscilacija prirodni je fenomen koji uključuje fluktuacije temperatura površine oceana na ekvatorijalnom Pacifiku, zajedno s promenama atmosferske cirkulacije iznad tog područja, te koji snažno utiče na obrasce vremena i klime i povezan je s rizicima kao što su obilne kiše, poplave i suše. El Niño obično podiže globalnu temperaturu, dok La Niña ima suprotni učinak.

El Niño i La Niña nisu jedini prirodni fenomeni koji utiču na globalne klimatske obrasce. WMO je zato uvela nove Globalne sezonske novosti o klimi, koje su trenutno u probnoj fazi, a u kojima se uzimaju u obzir i drugi faktori koji utiču na klimu, na primer dipol Indijskog okeana.

U Globalnim sezonskim novostima o klimi stoji da su u velikim delovima sveta verovatne iznadprosečne temperature površine mora, kako u tropskim predelima, tako i izvan njih. Prema prognozama za razdoblje od marta do maja 2020. očekuju se temperature kopna više od uobičajenih, osobito u tropskim širinama.

Trend globalnog zagrevanja takođe doprinosi prognozi iznadprosečnih temperatura površine mora i temperature vazduha, navodi se u tekstu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.