NOVI IZBORI U IZRAELU ODREDIĆE SUDBINU NETANJAHUA: Na Fejsbuku pre početka osvanuo SKANDALOZAN SNIMAK!
Benjamin Netanjahu, Foto: AP

izbori na bliskom istoku

NOVI IZBORI U IZRAELU ODREDIĆE SUDBINU NETANJAHUA: Na Fejsbuku pre početka osvanuo SKANDALOZAN SNIMAK!

Današnji izbori su, kako se smatra, referendum o Netanjahuu.

Objavljeno:

U Izraelu se danas održavaju parlamentarni izbori, treći za manje od godinu dana, koji će odlučiti da li će Benjamin Netanjahu ostati na vlasti, uprkos predstojećem suđenju zbog optužbi za korupciju.

Netanjahu, lider sa najdužim stažom u Izraelu, više od godinu dana predvodi prelaznu vladu pošto u podeljenoj zemlji nijedna opcija nije uspela da formira vladu posle dve runde izbora.

Glavni konkurent mu je penzionisani vojni komandant Bern Ganc čija partija Plavo i Belo vodi mrtvu truku sa Netanijahuovim Likudom.

Ankete javnog mnjenja predviđaju rezultate slične prethodnim izborima, a imajući u vidu da bi njihova vlada jedinstva bila malo verovatna, naročito posle žestoke kampanje, današnje glasanje moglo bi da bude uvod u nove izbore, navodi AP.

Fejsbuk je uklonio video snimak na kome premijer Izraela Benjamin Netanjahu navodi rezultate najnovijih ispitivanja javnog mnjenja, što inače nije dozvoljeno.

Na skupu svoje konzervativne partije Likud Netanjahu je izneo podatke, a izraelski zakon zabranjuje da se rezultati anketa objavljuju počev od petka uveče sve dok se na dan izbora ne zatvore izborna mesta.

Kako je navedeno od Fejsbuka je traženo da ukloni taj snimak koji krši lokalni zakon i zato je to sinoć učinjeno.

Najnovija ispitivanja pre izbora pokazivala su neznatnu prednost Likuda ali nedovoljnu da se prevazidje zastoj izmedju njegovog desničarskog bloka i bloka levog centra, na čelu sa Netanjahuovim glavnim rivalom, bivšim komandantom izraelske vojske Benijem Gancom, navode jutros izraelski mediji.

Zajednička lista u kojoj su većina izraelski Arapi biće treća po jačini u izraleskom parlamentu Knesetu, pokazivale su ankete od samog početka.

Današnji izbori su, kako se smatra, referendum o Netanjahuu, a na njegovu inicijativu i pod njegovim rukovodstvom pretvorili su se i o odlučivanje i budućnosti same zemlje, navodi komentator lista Harec.

Izraelci biraju 23. parlament Kneset na 10.631 izbornih mesta širom Izraela.

Pravo glasa ima 6,4 miliona ljudi.

To su treći izbori u Izraelu za manje od godinu dana.

Na njima se nadmeće 29 partija ali se ne očekuje da više od osam predje izborni cenzus, navodi AP.

Glasa se do 22 sata po lokalnom vremenu (21 po srednjeevropskom), kada će biti objavljeni rezultati izlaznih anketa.

Nijedna partija nije nikada osvojila apsolutnu većinu u Knesetu sa 120 poslaničkih mandata.

Posle izbora predsednik Izraela Ruven Rivlin bira partijskog lidera kome će poveriti zadatak da obrazuje koalicionu vladu.

Obično izabere vodju stranke sa najviše poslanika mada ne mora biti tako.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.