IMAĆEMO NAJCRNJI SCENARIO: Priznati STRUČNJAK progovorio o KORONAVIRUSU, njegove prognoze NISU DOBRE!
Džonatan Kvik, Foto: Youtube printscreen/Devex

upozorenje naučnika

IMAĆEMO NAJCRNJI SCENARIO: Priznati STRUČNJAK progovorio o KORONAVIRUSU, njegove prognoze NISU DOBRE!

Novinar lista Gardijan razgovarao je s njim 27. januara o vrućim pitanjima vezanim za borbu protiv koronavirusa.

Objavljeno:

Vodeći zdravstveni stručnjak Džonatan D Kvik sa prestižnog Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini, 2018. godine objavio je knjigu pod imenom 'Kraj epidemije: nadolazeća pretnja čovečanstvu i kako je zaustaviti' (The End of Epidemics: The Looming Threat to Humanity and How to Stop It).

U knjizi je predložio mere kojima bi se svet mogao zaštititi u slučaju izbijanja epidemije poput španskog gripa koja je 1918. ubila mijone ljudi.

Džonatan D Kvik je bivši šef Svetskog zdravstvenog veća (GHC) i dugogodišnji saradnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Novinar lista Gardijan razgovarao je s njim 27. januara o vrućim pitanjima vezanim za borbu protiv koronavirusa.

Zatražili su od njega da iznese najoptimističniji i najcrnji scenario vezano za koronavirus, obzirom da SZO zasad nije proglasio pandemiju bolesti.

- U najboljem slučaju širenje zaraze u Kini će biti stavljeno pod nadzor, pojava bolesti u drugim zemljama će se usporiti i stišati, zaraza se neće proširiti na druge zemlje i kontinente, ili u vrlo malom broju, a epidemija će zamreti. Prema najcrnjem scenariju, bolest će se proširiti po celom svetu i postaće endemska, što znači da će stalno kružiti među ljudskom populacijom.

Odgovorio je i na pitanje koji je scenario, po njegovom mišljenju, verovatniji.

- Sve je veća verovatnoća da ćemo imati najcrnji scenario. Slučajevi koronavirusa potvrđeni su na šest kontitenata. Naizgled tihi lanac prenosa bolesti sa čoveka na čoveka, delimično asimptomatski, događa se u Kini i izvan nje, a prošle nedelje sve više zemalja izveštava o prvim slučajevima, sada ih je već 47. Nova, ubrzana izbijanja bolesti vidimo u Iranu, Italiji i Južoj Koreji. Ako se dogodi pandemija, postavljaju se sledeća pitanja: koliko će dugo trajati i kakve će posledice ostaviti? Stopa smrtnosti sada je tek nešto više od 2%, mnogo manja nego za SARS, ali 20 puta veća nego sezonski grip. Još uvek ima puno nepoznanica. Postoji mogućnost da smo loše procenili, na primer, razdoblje tokom kojeg je osoba zarazna i različite načine na koji se virus širi, objasnio je.

Ukoliko se obistini najcrnji scenarij, postoje li koraci koje možemo preduzeti da umanjimo efekt pandemije?

- Apsolutno. Možemo mobilizovati veći broj zdravstvenih radnika i uključiti javnost, početi primenjivati razumne kontrole putovanja te zdravstvenim radnicima na prvoj liniji omogućiti pristup dijagnostičkim testovima i primenu mera predostrožnosti - ne sme biti pušten kući bez testiranja niko ko je možda bio izložen zarazi. Poučeni pređašnjim iskustvima, međutim, moguće je da zdravstveni radnici i javnost u većem delu sveta još uvek nisu svesni ili uvereni kakvu opasnost ovaj virus predstavlja.

Rekli ste da su vreme i poverenje presudni za dobro upravljanje epidemijom. Šta to znači?

- Ključno je vreme koje prođe od trenutka kada zdravstveni radnici na prvoj liniji uoče nešto neobično, u obliku pojave bolesti, do trenutka kada ta informacija dođe do struktura koje odlučuju. Možemo to ovako ilustrovati. Fondacija Gejts je 2018. napravila simulaciju pandemije gripa u kojoj je prvi mesec obolelo 28.000 ljudi, nakon tri meseca 10 miliona, a nakon šest meseci 33 miliona. Virus je u toj simulaciji bio zarazniji i smrtonosniji nego Covid-19, iako je u oba slučaja reč o respiratornim infekcijama. Ovaj primer pokazuje kako sve epidemije rastu eksponencijalno. Dakle, ako možete obuzdati epidemiju u prvih nekoliko nedelja, to čini veliku razliku. Što se tiče poverenja, od ključne je važnosti širenje nepristranih infromacija, temeljenih na dokazima, ne sme se javnost obmanjivati. Ako to učinite, stanovništvo će prestati da sarađuje. Nadajmo se da se to neće dogoditi u Kini.

Što se tiče vakcine protiv virusa Covid-19, rekao je da američka kompanija Moderna, koliko je njemu poznato, jedina ima spremnu vakcinu za testiranje na ljudima, te da će ono početi u aprilu.

- Kineske farmaceutske firme su novost na globalnom tržištu vakcina, no za jednu firmu pouzdano znam da radi na razvoju vakcine za Covid-19 - Clover Biopharmaceuticals.

Na pitanje treba li Kina zabraniti pijacu morskih plodova na kojoj se prodaju razne domaće i divlje životinje, obzirom da se pretpostavlja da virus potiče sa jedne takve pijaceu Vuhanu.

- Ne, kineske vlasti to su pokušale nakon epidemije SARS-a, a takva je mera rezultirala odlaskom takvih pijaca u ilegalu. Moraju se bolje regulisati, i mora postojati aktivni nadzor.

Na pitanje je li epidemija poput koronavirusa bila neizbežna, odgovorio je.

- Sa biološkog stanovišta, izbijanje novog patogena bilo je neizbežno, ali se dogodilo na najgorem mogućem mestu u najgorem trenutku. Vuhan je veliki grad i raskrsnica, a prvi slučajevi su se dogodili baš pre proslave lunarne nove godine, kada se veliki broj ljudi spremao na put u posetu svojim porodiacama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.