Gadafijev sef muči celu Libiju: U njemu je pravo blago, a ne mogu da ga otvore (FOTO) (VIDEO)
Foto: Fonet

nedostižnO BOGATSTVO

Gadafijev sef muči celu Libiju: U njemu je pravo blago, a ne mogu da ga otvore (FOTO) (VIDEO)

Guverner centralne banke iz istočne Libije razmišlja o topljenju zlatnika i srebrnjaka da bi obezbedio neophodan novac. U Tripoliju veruju da sadržaj sefa mogao da bude iskorišćen za finansiranje milicija
Objavljeno: 17.05.2016. 09:41h
  • 27
Blago nekadšnjeg libijskog vođe Moamera Gadafija predstavlja pravi problem za libijske zvaničnike. Zlatnici i srebrnjaci vredni 184 miliona dolara zaključani su u sefu u gradu Bejda, na istoku Libije, koji lokalni zvaničnici ne znaju kako da otvore.

Oni ne poseduju šifru sefa, a protivnička frakcija u Tripoliju ne želi da im je otkrije. Između dve frakcije vlada žestoko neprijateljstvo, zbog čega se Tripoli plaši da odavanje šifre dovelo do toga da novac iz sefa bude iskorišćen za finansiranje milicija.
Ali el Hibri, guverner centralne banke iz istočne Libije je razmišljao o topljenju zlatnih i srebrnih kovanica da bi obezbedio preko potreban novac, piše Vol Strit Džurnal. On je doveo stručnjake za otvaranje sefova, koji veruju da mogu da otvore sef, star skoro 50 godina.

Kaled, jedan od stručnjaka, kaže da je glavni zadatak probiti zaštitni zid, što će uraditi bušenjem rupe od 50 centimetara. Kroz taj "prolaz" moći će da dođu do vrata zaštićena petocifrenim kodom. Ako bude uspeo u nameri da otvori sef, guverneru banke na putu stoji lokalno stanovništvo koje instistira da "skriveno blago" pripadne građanima Bejde.
 
foto: Fonet
Pad cene nafte na svetskom tržištu je ekonomski slomio Libiju, zemlju bogatu crnim zlatom, koja se suočava sa političkim problemom jer dve rivalske vlade pokušavaju da se izbore i međusobno, ali i sa džihadistima Islamske države.

(Espreso.rs / RT / RTS)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media