DECA SVOJE DETINJSTVO PROVODE U PEĆINI, OKRUŽENA VLAGOM I ŠKORPIJAMA: Ali, nisu postali popularna tema na mrežama!
Žive u pećini jer nemaju gde da odu, ni da se vrate...., Foto: Youtube printscreen / CNN

rat u siriji

DECA SVOJE DETINJSTVO PROVODE U PEĆINI, OKRUŽENA VLAGOM I ŠKORPIJAMA: Ali, nisu postali popularna tema na mrežama!

Kao rezultat nasilja, od početka decembra na severozapadu Sirije raseljeno je oko 900 000 ljudi

Objavljeno: 15:38h

U sunčanom maslinjaku na severozapadu Sirije, Čamsednik Dara spušta se niz stepenice koje ulaze u zemlju.

Bežeći od ofenzive režima, on i njegova porodica nisu imali drugog izbora nego da se nastane u pećini. Sa trojicom braće i njihovom porodicom deli skučenu „pećinu“, iskopanu nasred brdovitih polja u Idlibu, blizu sela Taltouna.

Napuštili su svoju kuću pre dve nedelje na istoku ove provincije kako bi izbegli smrtonosna bombardovanja režima Bašara al-Asada i njegovog ruskog saveznika, koji su u decembru nastavili napad na veliko uporište džihadista i pobunjenika iz Sirije.

- Ovde živimo protiv naše volje - rekao je Sirijac sa bradom.

- Nismo imali šatore. Ostali smo u seoskoj džamiji dva dana, tražili smo sklonište, ali nismo našli ništa - dodao je otac osmoro dece.

Zbog toga žive u ovom nenaseljenom podzemlju, koje su seljani iskopali u steni zemlje, da bi se tamo sklonili u slučaju bombardovanja. Oni žive tamo u stalnom mraku. Podrum je osvetljen samo svetlošću koja ulazi sa ulaza. Na podu su rasprostrti veliki tepisi i dušeci.

Sedeći u krugu, deca i odrasli doručkovali su, uranjajući komad hleba u tanjire humusa i zaatara. U jednom ćosku su njihove stvari sakupljene ispod crvenog ćebeta. Spolja solarni panel obezbeđuje malo struje.

- Mi patimo od vlage, deca su bolesna, ima i insekata - žali se Dara.

Abou Muhamed deli sa rođacima podzemnu pećinu u blizini Taltoune, nakon što je pobegao iz svog sela na zapadu susedne provincije Alepo. Ukupno se tu skriva četrdesetak ljudi.

U uglu se postavljaju tegle. Žene sede na tepihu od jute i pripremaju hranu. Jedan od njih meša povrće u sosu od paradajza sa komadima vrste mortadele, na šporetu sa gasom.

Kada su stigli, „pećina je bila prljava, bilo je i životinjskog izmeta“, seća se Abu Mohamed.

- Stanovnici sela su nas upozorili da postoje škorpioni i zmije, ali nismo imali drugog izbora - kaže Muhamed.

Kao rezultat nasilja, od početka decembra na severozapadu Sirije raseljeno je oko 900 000 ljudi, saopštile su UN. Među njima, 170.000 civila živi na otvorenom ili u nedovršenim zgradama, jer nisu mogli pronaći smeštaj ni šator u prepunim logorima za raseljene.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/News observatory)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.