IZA BREGZITA STOJI RUSIJA? Da li ŠANGAJSKA ORGANIZACIJA ZA SARADNJU hoće da ODUVA EU sa svetske EKONOMSKE SCENE?
Rusija smatra, da je EU njena konkurencija u pogledu uticaja u istočnoj Evropi, Foto: AP

analiza

IZA BREGZITA STOJI RUSIJA? Da li ŠANGAJSKA ORGANIZACIJA ZA SARADNJU hoće da ODUVA EU sa svetske EKONOMSKE SCENE?

Rusija je zajedno sa Kinom osnovala Šangajsku organizaciju za saradnju - evroazijska reakcija na Uniju

Objavljeno:

Prošlog meseca su sa zgrade Evropskog veća u Briselu skinuli zastavu Velike Britanije i tako obležili kraj britanskog članstva EU poslije 47 godina. Uprkos dramatičnoj izjavi premijera Borisa Džonsona, da se Britanija sada suočava sa "zorom nove ere", su posledice tog koraka za Veliku Britaniju u ovoj fazi nejasne, prognoze za naredne godine poprilično mračne, piše Pnina Shuker, istraživačica na INSS – Institut za nacionalne bezbedonosne studije u Izraelu.

Pnina Shuker
Pnina Shukerfoto: Printscreen

Ali barem za Rusiju je to pozitivan preokret: Rusija je zajedno sa Kinom osnovala Šangajsku organizaciju za saradnju - evroazijska reakcija na Uniju, koja podržava radikalne desničarske stranke po Evropi, koje EU pozivaju, da se iznutra povuče. Izveštaj EU iz juna 2019. sadrži, da su bili utvrđeni ruski pokušaji uplitanja. Rusija smatra, da je EU njena konkurencija u pogledu uticaja u istočnoj Evropi, zato želi, da je oslabljena i tradicionalno promoviše, da je EU u haosu i da je na rubu raspada sa namerom polarizacije pozicija i raspadanja. Zato je jasno, da je odlazak Velike Britanije iz Unije - druge najveće ekonomije u Uniji i važan faktor uvođenja sankcija Rusiji zbog aneksije Krimskog poluostrva - u skladu sa ruskim geopolitičkim interesima, Rusija je pokušala uticati i na rezultate referenduma o Bregzitu krajem juna 2016. godine.

Sa lažnih naloga na Tviteru i sa političkim oglasima na Fejsbuku zaokružile su na desetine hiljada poruka u kojima se poziva na izlazak iz EU. To pitanje se pojavilo i na nedavnim izborima u Ujedinjenom kraljevstvu, jer je Džonsonn odbio da objavi predizborni izveštaj obaveštajnih agencija o obimu ruskog uplitanja u referendum. Od tada su prošla dva meseca. Predmetni izveštaj još nije objavljen. Još više, u predveče referenduma u medijima, koji su povezani sa Rusijom, objavili su brojne članke, koji tvrde, da Bregzit ilustruje bolesti Unije i da je prvi znak njenog raspada. Postoji sumnja, da je najveći suradnik kampanje Bregzit Arun Banks imao kontakte sa ruskim vladinim zvaničnicima.

Ruska upletenost u referendum?

Pitanje ruskog uplitanja u referendum je važno, zbog tesne razlike između rezultata, koji se suprotstavljaju izlasku iz EU (48%) i pristalica (52%), kao i zbog toga što su ruska nastojanja u vezi sa time još jedanput pokazala važnost Kremlja za razumevanje društvene klime u državama, na koje utiče kao oruđe za ostvarivanje svojih dugoročnih ciljeva. Već postoje zabrinutosti ruskih suseda i baltičkih država, zbog ekonomskih posledica Brexita, da ih Velika Britanija više neće moći podržavati kao do sada i da njen izlazak iz EU predstavlja opasnost za njihov suverenitet. S obzirom da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati dominantna članica NATO-a i pojačao je saradnju poslednjih godina i promovisao inicijative usmerene na smanjenje uticaja Rusije, izgleda da su ovi strahovi neosnovani. Ipak, u borbi za uticaj Rusija će verovatno iskoristiti ovaj događaj za postizanje domino efekta. Osim borbe protiv ruskih dezinformacija od strane radne grupe STRATCOM, Evropska unija mora uložiti napore za jačanje imidža snažnog naddržavnog okvira, koji može zaustaviti ruske težnje za širenja uticaja u Evropi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.