OVAJ GRAD ĆE SVOJIM STANOVNICIMA PODELITI PO 10.000 DOLARA: Žele da im olakšaju život!
Hong Kong, Foto: Thinkstock

hong kong je važno finansijsko čvorište

OVAJ GRAD ĆE SVOJIM STANOVNICIMA PODELITI PO 10.000 DOLARA: Žele da im olakšaju život!

Ekonomija Hong Konga se, proteklih meseci, suočavala sa nasilnim političkim protestima a nedavno ju je pogodila i epidemija koronavirusa.

Objavljeno:

Vlasti Hong Konga odlučile su da svojim starijim sugrađanima daju novac kako bi im olakšali finansijski teret.

Kao deo godišnjeg budžeta, 10.000 Hongkoških dolara (1.280 američkih dolara i 985 britanskih funti) biće podeljeno za sedam miliona ljudi starijih od 18. godina.

Ekonomija Hong Konga se, proteklih meseci, suočavala sa nasilnim političkim protestima a nedavno ju je pogodila i epidemija koronavirusa.

U gradu je potvrđen 81 slučaj zaraze dok su dve osobe preminule.

"Ekonomija Hong Konga suočava se sa velikim izazovima ove godine"- rekao je, danas, sekretar zadužen za finansije Pol Čan.

"Nakon pažljivog razmatranja, odlučio sam se da isplatimo iznos od 10.000 Hongkoških dolara stanovnicima sa stalnim boravištem ovde, starijim od 18 godina, sa ciljem da ohrabrimo i osnažimo lokalnu potrošnju, sa jedne strane, i olakšanje finansijskog tereta ljudima, sa druge strane"- rekao je Čan

Pojedinačne isplate deo su paketa u iznosu od 120 milijardi dolara olakšica zbog negativnog uticaja protesta i epidemije virusa na ekonomiju Hong Konga.

Vlasti će takođe smanjiti rentu za stanovanje a biće promena kada su u pitanju plate i porez na imovinu.

Predviđeno je da budžetski deficit 2021. godine dostigne iznos od 18 milijardi dolara- što je rekord za ovu autonomnu teritoriju.

Vlasti u Hong Kongu ranije su objavile otvaranje fonda koji će pružati olakšice onim sektorima privrede koji su najviše pogođeni epidemijom koronavirusa, uključujući novčane isplate preduzetnicima, lancima restoranima i turističkim agencijama.

Ekonomija u Hong Kongu mesecima pati od političkih nemira gde se pro demokratski nastrojeni aktivisti sukobe sa policijom.

Proteklih nedelja, pretnja da će koronavirus preći iz kopnenog dela Kine u Hong Kong, značajno je usporila odvijanje javnog života ozbiljno narušivši prihode od turizma.

Hong Kong, kao jedno od finansijskih središta oseća posledice aktuelnog trgovinskog rata Kine i SAD, usporavajući trgovinu između dve najveće svetske ekonomije

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.