DOKTORKA NELA RADI U PADOVI: Ko god se zakašlje trči u hitnu, stručnjake i dalje zbunjuje JEDNA STVAR
Doktorka Sršen govorila je o virusu korona, Foto: ‚Youtube printscreen/HRT OTVORENO

koronavirus nezadrživo naprreduje

DOKTORKA NELA RADI U PADOVI: Ko god se zakašlje trči u hitnu, stručnjake i dalje zbunjuje JEDNA STVAR

U Venetu je tako visok broj jer je tamo napravljeno i najviše testiranja-kaže doktorka.

Objavljeno:

Nela Sršen, doktorka koja radi u Padovi i počasni konzul Republike Hrvatske u Italiji, u emisiji Otvoreno na HRT-u komentirala je situaciju oko korona virusa.

- Situacija se menja iz sata u sat. Ispred nas je jedan panični scenario zbog toga što su ljudi toliko u strahu da se rangira s psihozom. Nisam verovala da suprodavnice potpuno prazne. Ko god zakašlje malo više i bilo kakav oblik temperature, svi trče na hitnu pomoć - rekla je doktorka Sršen, koja radi u pokrajini Veneto, jednoj od dve italijanske regije najviše zahvaćene korona virusom.

Nulti pacijent je ključan

- Guverner u Italiji obišao je sva mesta. Prvi kritični pacijenti su u karanteinu, a biće postavljen i veliki šator kao predpregled. Većina odeljenja bolnica gde su bili kritični pacijenti su zatvorena, Italijani razmišljaju i o zatvaranju bolnice radi dezinfekcije. Sada smo na 250 zaraženih,broj raste, do kada ne znamo. Ovo je novo iskustvo za nas. Hrvatska dobro radi, gleda druge države kako bi poboljšala suzbijanje potencijalnih žarišta korona virusa - rekla je doktorka.

- Stručnjaci ovde pokušavaju shvatiti zašto se virus tako brzo širi. Virus je autohton, treba nam nulti pacijent da znamo s kim je pacijent bio u kontaktu i kako je virus uopšte ušao u zemlju. Trenutno ne možemo shvatiti šta se zaista događa.

Doktorka u Italiji opisala je i stanje na ulicama gradova i regija koji su pogođeni korona virusom:

- Sve škole su zatvorene, sve društvene manifestacije su otkazane i velik broj crkvi je zatvoren. Zapravo, sva mesta na kojima se okuplja velik broj ljudi. Mi lekari radimo naš posao. Najveći problem je kada imamo pacijenta koji može preneti korona virus, a nema simptome. Je li u ovim riskantnim područjima treba testirati sve? Što je apsurd! Ne možemo to napraviti.

- U Venetu je tako visok broj jer je tamo napravljeno i najviše testiranja. Možda u drugim zemljama imamo i više obolelih, ali još nisu testirani na korona virus - komentarisala je Sršen.

- Još uvek čekamo uputstva u bolnici o korona virusu. Prvo smo morali složiti privremene strukture i smestiti pacijente. Najveći su problem pacijenti koji nemaju simptome, a prenose bolest. Oni koji možda prenose bolest, nemaju simptome i ne testiraju se. Tako da je moguće da će oni i dalje prenositi bolest i da se neće moći zaustaviti - rekla je Sršen.

- Oni koji imaju simptome, smešteni su u karantin. Mi smo u procesu globalizacije, naravno da se virus i samim tim širi. Uvek će biti negde neko ko prenosi virus. I žarišta zaraze će se samo širiti. Nadamo se da ćemo ga zaustaviti kao i ostale viruse koji su pogodili svet u prošlosti - dodala je.

- Nažalost Italija je dočekala nespremno korona virus, ali ne znam kako smo uopšte mogli biti spremni na takvo nešto - odgovorila je na Fejsbuk komentare doktorcka Sršen.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.