ZAOŠTRILO SE KAO NIKADA: Erdogan ne odustaje, a Putin je preuzeo 1 KONKRETNU MERU! MOGUĆA ESKALACIJA SUKOBA
Tenzije prete da prerastu u sukob, Foto: AP, EPA/YURI KOCHETKOV, Ilustracija

baš se zakuvalo

ZAOŠTRILO SE KAO NIKADA: Erdogan ne odustaje, a Putin je preuzeo 1 KONKRETNU MERU! MOGUĆA ESKALACIJA SUKOBA

Putin je rekao, kako stoji u saopštenju Kremlja, da je "izuzetno zabrinut" zbog "agresivnog delovanja" terorista u Idlibu

Objavljeno:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da će se 5. marta sastati sa čelnicima Francuske, Nemačke i Rusije kako bi razgovarali o stanju u regiji Idliba u Siriji gde je ofanziva sirijske vojske ugrozila interese Ankare, a prema pisanju zapadnih medija navodno uzrokovala izbegličku krizu.

- Vladimiru Putinu sam juče jasno iskazao našu odlučnost u pogledu Idliba. Spomenuo sam to i Angeli Merkel i Emanuelu Makronu. Petog marta sastaćemo se s Putinom, Makronom i Merkel i ponovno o tome razgovarati - najavio je turski čelnik.

Nakon niza telefonskih razgovora u petak Merkel i Makron su izrazili zabrinutost zbog stanja u Idlibu i zatražili okončanje sukoba, dok je Kremlj rekao da razmatra mogućnost održavanja sastanka na vrhu četiri strane.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je u petak ruskog predsednika Vladimira Putina da "obuzda" sirijski režim u pobunjeničkoj pokrajini Idliba, usred intenzivne diplomatske aktivnosti za okončanje sukoba i teške humanitarne situacije.

U telefonskom razgovoru s Putinom Erdogan je "naglasio da režim mora biti zaustavljen u Idlibu i da se mora prekinuti humanitarna kriza", naveo je kabinet turskog predsednika.

Kremlj je objavio da su dvojica čelnika razgovarala o intenziviranju pregovora o Idlibu kako bi se smanjile napetosti i proveo prekid vatre.

Putin je rekao, kako stoji u saopštenju Kremlja, da je "izuzetno zabrinut" zbog "agresivnog delovanja" terorista u Idlibu.

Pre tog razgovora Erdogan je o stanju u Idlibu telefonski razgovarao s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koje je pozvao na konkretne akcije sprečavanja katastrofe.

Oni su mu poručili da kriza u Idlibu traži političko rešenje, i da se što pre moraju sastati sve troje, zajedno s Putinom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.