HAOS U ALBANIJI, PREDSEDNIK POZVAO NA RUŠENJE VLASTI: Kome se klati stolica i da li će biti padanja?
Tenzijr između predsednika i premijera Albanije, Foto: EPA/JULIEN WARNAND, Youtube printscreen/Top Channel Albania, Ilustracija

politička kriza u tirani

HAOS U ALBANIJI, PREDSEDNIK POZVAO NA RUŠENJE VLASTI: Kome se klati stolica i da li će biti padanja?

Metin potez je očigledno odgovor na Ramino pokretanje procedure za glasanje o poverenju predsedniku

Objavljeno:

Albanski predsednik Ilir Meta u sredu je pozvao albanski narod da sruši levičarsku vladu, koju optužuje za kršenje ustava zemlje i vezu sa organizovanim kriminalom.

Predsednik je na konferenciji za novinare izjavio da se nada da će narod doći u Tiranu drugog marta, kada on planira da potpiše prvi ukaz protiv, kako je rekao, “državnog udara”, koji vlada sporovodi posredstvom pravosudnog sistema, prenosi "Juronjuz".

Meta je uputio poziv u trenutku kada država od skoro tri miliona stanovnika uvodi reforme u nadi da će dobiti zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu sa Evropskom unijom, kako bi se jednog dana pridružili bloku.

On je izjavio da je zakazala reforma pravosudnog sistema, odobrena pre tri godine kako bi se iskorenila korupcija i obezbedila nezavisnost sudija i tužilaca od politike, u okviru napora da se prihvate evropski standardi.

Metin potez je očigledno odgovor na Ramino pokretanje procedure za glasanje o poverenju predsedniku, prvi put u postkomunističkoj Albaniji, a zasnovano na Metinom pokušaj da otkaže prošlogodišnje lokalne izbore.

Pre nego što preuzeo dužnost pre skoro tri godine, Meta je bio predsednik partije Socijalistički pokret za integraciju, male levičarske grupe, koja se sada nalazi u opoziciji. On je pokušao da otkaže lokalne izbore prošle godine, uz obrazloženje da bi zbog bojkota opozicionih partija desnog centra bili nedemokratski i da strepi od nasilnih građanskih sukoba.

Izborne vlasti odbile su njegov pokušaj i socijalisti su skoro svuda pobedili, a sada dominiraju u parlamentu.

Prošle godine, opozicija je bojkotovala parlament i glasanje, optužujući vladu za nameštanje izbora i povezanost s kriminalom. Četiri meseca su protestovali, a protest se često pretvarao u žestoke sukobe s policijom.

Očekuje se da će parlament, u kome preovladavaju socijalisti, u martu sastaviti izveštaj, u kome će tražiti Metinu smenu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.