GEJ KOJI JE POBEDIO RAK, A BAVI SE SRBIJOM, OD DANAS JE DRUGI NAJMOĆNIJI ČOVEK NA SVETU: Upoznajte Ričarda Grenela
Bio je čest komentator konzervativne TV mreže Foks Njuz, Foto: Printscreen

kontroverzan lik

GEJ KOJI JE POBEDIO RAK, A BAVI SE SRBIJOM, OD DANAS JE DRUGI NAJMOĆNIJI ČOVEK NA SVETU: Upoznajte Ričarda Grenela

On važi za Trampovog razgrtača, čoveka bez dlake na jeziku i bez zadrške kada se treba umešati u nemačku unutrašnju politiku

Objavljeno:

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp imenovao je američkog ambasadora u Nemačkoj i specijalnog izaslanika za pregovore Kosova i Srbije Ričarda Grenela za vršioca dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe.

"Rik je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se što ću sarađivati sa njim", napisao je Tramp na Tviteru.

Na ovaj način, Tramp je praktično postavio Grenela na mesto drugog najmoćnijeg čoveka u Sjedinjenim državama.

foto: Printscreen

Grenel (53) je bez dileme Trampov čovek. On važi za Trampovog razgrtača, čoveka bez dlake na jeziku i bez zadrške kada se treba umešati u nemačku unutrašnju politiku.

On je prošle godine postao prvi deklarisani homoseksualac koji je zauzeo važno mesto u Trampovoj administraciji. Još nije ni seo u fotelju ambasadora u Berlinu, a već je bio iznervirao domaćine intervjuom za desničarski portal Brajtbart.

Rekao je da je njegov cilj jačanje "konzervativnih snaga u Evropi", aludirajući na Viktora Orbana, Matea Salviniji i njegovog omiljenog - Sebastijana Kurca.

Grenel je nastavio sa deljenjem lekcija i pretnjama. Tako je zahtevao od nemačkih privrednika da ne sarađuju sa Iranom, pretio sankcijama svima koji učestvuju u projektu gasovoda Severni tok 2, i tražio od Nemačke da umesto ruskog kupuje američki gas. Onda je još rekao da će SAD ograničiti obaveštajnu saradnju sa Nemačkom ukoliko Nemci ne isključe kineski Huavej iz izgradnje 5G mreže.

Serija kontroverzi naterala je čak i Volfganga Kubickog, veterana nemačkih Liberala i prijatelja Amerike, da traži da se Grenel najuri iz Nemačke.

foto: Printscreen

"Kada se jedan američki diplomata odnosi kao visoki komesar okupacione sile, on mora iskusiti da naša tolerancija ima i granice", rekao je Kubicki u martu ove godine.

U oktobru 2019. Tramp je imenovao Grenela na poziciju specijalnog izaslanika Vašingtona za pregovore Srbije i Kosova, koji je tu ulogu obavljao istovremeno sa funkcijom ambasadora SAD u Berlinu.

Tramp je pozdravio ulogu Grenela koji je poslednjih nedelja posredovao u postizanju tri dogovora između Prištine i Beograda - o avio liniji između dva grada, te o železnicama i autoputevima.

Tokom ceremonije potpisivanja obeleženih obnovljenih veza 14. februara na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio je Trampa i Grenela da pomažu u postizanju sporazuma za koji je rekao da će "osigurati mir u narednim vekovima".

Ričard Grenel protivi se ideji premijera Kosova Aljbina Kurtija o uvođenju recipročnih mera Srbiji.

Grenelov portparol Dik Kastin ranije je izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ambasador Grenel podstiče Kosovo da ukine taksu bez reciprociteta.

"Kosovo treba da ukine taksu na robu iz Srbije, bez sprovođenja reciprociteta. Dakle, bez recipročnih mera. Ne samo da suspenduje taksu, već da je potpuno ukine", dodao je Kastin.

Grenel je i u Prištini početkom februara 2020. od Kurtija, pre njegovog izbora za premijera, tražio ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uvedenih pre šesnaest meseci kao odgovor na poteze Srbije kojima je onemogućavala prijem Kosova u međunarodne institucije.

To bi, kako je dodao Grenel, trebalo da se desi istovremeno sa prekidom kampanje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Diplomirao je na Univerzitetu Evanđel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard.

Kako je navedeno u saopštenju Bele kuće, bio portparol SAD u Ujedinjenim nacijama sa najdužima stažom, od 2001. do 2008. godine, služeći za vreme četiri američka ambasadora.

foto: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Za vreme mandata u UN, Grenel je bio zadužen za komunikacione strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Severne Koreje.

Pre angažmana u UN, bio je politički savetnik brojnih istaknutih republikanaca, uključujući Džordža Patakija i Dejva Kempa.

Grenel, koji je poznat i kao spoljnopolitički komentator i stručnjak za medije, 2009. godine je osnovao konsultantsku firmu „Kapitol Medija Partners”, međunarodnu kuću za strateško savetovanje za medije i odnose sa javnošću sa kancelarijama u Los Anđelesu, San Francisku, Njujorku i Vašingtonu.

Bio je čest komentator konzervativne TV mreže Foks Njuz.

Rođen je 18. septembra 1966. godine.

U junu 2013. godine saopštio je da boluje od non-Hodžkinsovog limfoma i započeo terapiju, a u septembru iste godine objavio je da je u remisiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.