RUSI LUPILI ŠAMAR CELOJ ISTORIJI JEDNE ZEMLJE! SASULI ISTINU U LICE: Da nije bilo Crvene armije, vi ne bi POSTOJALI
Ilustracija, Foto: AP

samo oštro

RUSI LUPILI ŠAMAR CELOJ ISTORIJI JEDNE ZEMLJE! SASULI ISTINU U LICE: Da nije bilo Crvene armije, vi ne bi POSTOJALI

Varšava ne zaboravlja činjenicu da nije bilo pobede Crvene armije – Poljske ne bi bilo na karti

Objavljeno:

Poljske vlasti intenziviraju kampanju izobličavanja istorije uoči obeležavanja 75. godišnjice pobede Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu, rekao je ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev, istakavši da Varšava zaboravlja činjenicu da nije bilo pobede Crvene armije – Poljske ne bi bilo na karti.

„Približava se obeležavanje 75. godišnjice u Drugom svetskom ratu. Kao i uvek, kako se približava 9. maj, jača i kampanja izobličavanja i revidiranja istorije, umanjivanja vrednosti naše pobede. Međutim, mi smo spremni na to. Sigurno smo da smo u pravu“, istakao je ambasador.

Istovremeno, on je skrenuo pažnju na to da poljske vlasti često zaboravljaju čak i datume kada su njihovi gradovi oslobođeni od fašista, istakavši da zvanična Varšava zaboravlja da savremena Poljska postoji upravo zahvaljujući Crvenoj armiji.

„Sada kažu – da, Crvena armija je oslobodila Poljsku od Hitlerove okupacije, ali to nije bilo oslobođenje u pravom smislu te reči, jer navodno sovjetski vojnici nisu mogli doneti Poljskoj i drugim evropskim zemljama slobodu, jer, navodno, ni oni nisu bili slobodni. Imaju u vidu to što u Sovjetskom Savezu u to vreme nije bilo demokratskog sistema, i što je, navodno, nakon Hitlerove okupacije nastupila druga, sovjetska, dominacija. Kako kažu, SSSR je nametnuo zemljama Istočne Evrope svoj poredak. Takvo shvatanje izostavlja jednu glavnu činjenicu – da nije bilo pobede Crvene armije i Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu – tih zemalja jednostavno ne bi bilo na karti“, istakao je ambasador.

Kako je ukazao Andrejev, nakon pobede Crvene armije, počeo je put obnove i razvoja tih zemalja.

Andrejev je dodao da se na spomenike sovjetskih vojnika u Poljskoj i dalje gleda kao na simbole sovjetske dominacije u posleratnom periodu, a ne kao na spomenike vojnika-oslobodilaca

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Intermagazin.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.