OTKRIVENA PREVARA VEKA: Izrael sprečio hakovanje telefona svojih vojnika
Ilustracija, Foto: AP/Ilustracija

privatnost pre svega

OTKRIVENA PREVARA VEKA: Izrael sprečio hakovanje telefona svojih vojnika

Izraelska vojska saopštila je danas da je osujetila pokušaj militantne grupe Hamas da hakuje telefone vojnika

Objavljeno:

Izraelska vojska saopštila je danas da je osujetila pokušaj militantne grupe Hamas da hakuje telefone vojnika tako što su se njeni pripadnici predstavljali kao mlade, atraktivne žene na društvenim mrežama, sklapajući na taj način poznanstva i ubeđivali ih da preuzmu softver zaražen virusom.

Izraelski vojni zvaničnik, pukovnik Džonatan Konrikus, rekao je novinarima da su proteklih meseci mobilni telefoni desetina vojnika "zaraženi", iako je, kako je naveo, vojska na vreme otkrila prevaru i sprečila da bilo kakve veće tajne dopru do islamističke grupe, preneo je AP.

Time je militantni palestinski pokret hteo da prikupi obaveštajne informacije, kazao je Konrikus, ističući da, međutim, nije bilo ozbiljnijeg ugrožavanja bezbednosti.

Izraelska vojska je zajedno sa bezbednosnom agencijom Ssin Bet zaustavila pokušaj Hamasa nakon što su vojnici prijavili sumnjive pokušaje stupanja u kontakt s njima na društvenim mrežama.

Pokazalo se da su "mlade atraktivne žene" koje su tražile uspostavljanje kontakta bile fiktivne osobe, precizirao je Konrikus.

Od vožilo da skinu aplikacije zaražene virusom koje bi im omogućile kratko deljenje fotografija i koje bi potom nestale nakon 30 sekundi.

Bio je to treći takav pokušaj Hamasa tokom poslednje tri i po godine

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.