NOVI SKANDAL U VAŠINGTONU: Tramp OTEO američkoj VOJSCI 3,8 MILIJARDI DOLARA za svoj LIČNI PROJEKAT!
Današnji zahtev za reprogramiranje još jednom potvrđuje da je predsednik opsednut ispunjavanjem predizbornih obećanja na štetu naše nacionalne bezbednosti, Foto: EPA/Ron Sachs

opet je sve šokirao

NOVI SKANDAL U VAŠINGTONU: Tramp OTEO američkoj VOJSCI 3,8 MILIJARDI DOLARA za svoj LIČNI PROJEKAT!

To su sve poslovi koje su poslanici tražili i računali da su ih dobili za svoje matične države jer se ta vozila tamo proizvode

Objavljeno: 07:37h

Pentagon je u četvrtak skresao milijarde dolara za finansiranje 17 aviona Ratne mornarice i Ratnog vazduhoplovstva i drugih vojnih programa kako bi oslobodio novac za izgradnju graničnog zida izmedju SAD i Meksika koji dugo zahteva predsednik Donald Tramp, ljuteći time ne samo Demokrate nego i "vojne jastrebove" u redovima njegovih Republikanaca.

Sekretar SAD za obranu Mark Esper odobrio je 3,8 milijardi dolara na zahtev Ministarstva za unutrašnju bezbednost za taj zid, a Pentagon je priznao da bi moglo doći do dodatnih smanjenja vojnih izdataka da bi se osiguralo finansiranje obećanja još iz Trampove predizborne kampanje.

Odluka doneta u četvrtak samo je pojačala oštre podele između Trampa i poslanika Kongresa koji su se usprotivili korišćenju vojnih finansija za izgradnju zida. Tramp je u više navrata tvrdio da će Meksiko plati njegov obećani "veliki prelepi zid", ali to se nije dogodilo.

"Današnji zahtev za reprogramiranje još jednom potvrđuje da je predsednik opsednut ispunjavanjem predizbornih obećanja na štetu naše nacionalne bezbednosti", rekao je u poslanik Demokrata Adam Smit iz Vašingtona, predsednik nadleđnog odbora Kongresa. "Ova vlada je već ukrala milijarde od Ministarstva odbrane kako bi započela izgradnju predsednikovog zida i danas nastavlja lošu politiku".

Poslanik Mak Tornberi iz Teksasa, najviši Republikanac u Odboru, rekao je da Kongres ima ustavno ovlašćenje da utvrdi kako se troši novac za odbranu i da je "današnje reprogramiranje u suprotnosti s ustavnim ovlašćenjima Kongresa".

Uprkos protivljenju poslanika, Tramp nije imao nikakvih posledica prilikom sličnih transfera prošle godine, kada je Pentagon otkazao desetine vojnih građevinskih projekata da bi oslobodio 3,6 milijardi dolara i prebacio 2,5 milijarde dolara novca iz borbe protiv droge.

Sve skupa, Tramp je obezbedio nešto više od tri milijarde dolara za izgradnju graničnih barijera radeći kroz redovne kongresne kanale, podložne ograničenjima koja postavljaju poslanici. A koristio je ;razne organe za transfer i hitne slučajeve da prebaci još skoro sedam milijardi dolara na osnovu proglašavanja hitnih slučajeva, zatim od fonda za zaplenu novca koji oduzemaju vlasti i od finansiranja vojnih aktivnosti za borbu protiv droge.

Bob Salesis, zamenik pomoćnika sekretara za odbranu, rekao je novinarima u četvrtak da je najnoviji plan izgradnja ograde visine 30 stopa (devet metara) u šest pograničnih područja ka Meksiku. Rekao je da je Ministarstvo odbrane zaključilo da su to područja "jakog šverca droge". ; Ministarstvo za unutrašnju bezbednost je prošlog meseca zatražilo od Pentagona da finansira izgradnju 435 kilometara graničnog zida po ceni od oko 5,5 milijardi dolara, "u okviru napora za borbu protiv droge". Sekretar za odbranu Esper je odobrio deo toga.

Salesis je rekao da je moguće da će ove godine biti otkazano više projekata vojne izgradnje kako bi se novac dao za finansiranja zida.

Prošle godine Pentagon je smanjio finansiranje projekata za škole, streljane i objekti za održavanje u 23 države, 19 stranih zemalja i tri američke teritorije. To je uticalo na brojne projekte i izazvalo ogorčenje na Kapitolu.

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nenci Pelosi i vodja Demokrata u Senatu Čak Šumer su u zajedničkoj izjavi ocenili da "poslednji pokušaj krađe vojnog finansiranja koje je bio odobrio Kongres, podriva nacionalnu bezbednost i podelu vlasti predviđenu Ustavom".

Konkretno, najnovije kresanje plana je odnelo novac za dva borbena aviona F-35 koje su tražili Republikanci iz Teksasa u Odboru Kongresa za odobrenja. Takođe finansiranje se smanjuje ;za osam bespilotnih letelica "Riper", četiri transportna aviona C-130 Ratnog vazduhoplovstva, dva helikoptera Mornaričke pešadije "V-22 Ospri", kao i amfibijskih vozila, opremu Nacionalne garde i vojne kamione.

To su sve poslovi koje su poslanici tražili i računali da su ih dobili za svoje matične države jer se ta vozila tamo proizvode.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.