STRAHOTA, BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U POSLEDNJIH 24 SATA PORASTAO ZA 15.000! U velikoj smo OPASNOSTI!
Rekordan broj umrlih, Foto: EPA/STR

alarmantno

STRAHOTA, BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U POSLEDNJIH 24 SATA PORASTAO ZA 15.000! U velikoj smo OPASNOSTI!

Zdravstvene vlasti u Hubeju su provele reviziju svih dosadašanjih sumnjivih slučajeva od početka epidemije

Objavljeno:

Vlasti kineske provincije Hubej, u kojoj je započelo širenje koronavirusa, u četvrtak su objavile nove podatke prema revidiranoj metodi koji pokazuju drastičan skok broja zaraženih i umrlih u epidemiji od koje strepi svet. Tako je u odnosu na sredu broj zaraženih porastao za čak 14.840, a istovremeno su u protekla 24 sata zabeležena 242 nova smrtna slučaja, čime je ukupan broj umrlih porastao na 1.355, dok je broj zaraženih u Kini skočio na više od 59.000.

Kako pojašnjava agencija Blumberg, zdravstvene vlasti u Hubeju su provele reviziju svih dosadašanjih sumnjivih slučajeva od početka epidemije te su utvrdile da 13.332 osobe, za koje dosad to nisu bile spremne definitivno potvrditi, imaju koronavirus u organizmu. Kada se toj brojci pridodaju ljudi koje su testirali u protekla 24 sata, dolazi se do spomenute brojke od 14.840 novozaraženih. U tome se i krije tako velik porast, a ne u nekoj iznenadnoj agresivnosti koju bi pokazao virus, službeno nazvan COVID-19.

Ipak, valja napomenuti da 242 nova smrtna slučaja nisu ni u jednom delu rezultat revizije nekih prethodnih podataka, što znači da je u prethodna 24 sata zabeležen rekordan broj umrlih u jednom danu od početka epidemije.

Podsetimo, u sredu se o koronavirusu, nakon nekih ranijih tvrdnji i predviđanja o skorom jenjavanju epidemije, oglasila Svetska zdravstvena organizacija koja je apelovala na ekstreman oprez u procenama.

- Još je prerano predvideti kraj epidemije koju je izazvao novi koronavirus koji se pojavio u Kini, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

- Mislim da je dana prerano govoriti o početku, toku i kraju te epidemije, rekao je Majkl Rajan, šef odeljenja za hitne situacije u toj organizaciji.

Predsednik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da se broj novih slučajeva u Kini stabilizovao tokom poslednje nedelje, ali da se to "treba tumačiti izuzetno oprezno".

- Ta epidemija može krenuti u bilo kom smeru, dodao je Tedros.

SZO je u utorak i sredu u svom sedištu u Ženevi organizovao konferenciju više stotina stručnjaka epidemiologa iz celog sveta kako bi razmotrili načine borbe protiv nove epidemije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/HINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.