BUDUĆI PREDSEDNIK AMERIKE BIO ŠPIJUN CIA U JUGOSLAVIJI?! Isplivale MRAČNE TAJNE najveće pretnje Donaldu Trampu!
Pit Butidžidž, Foto: AP

vojna karijera

BUDUĆI PREDSEDNIK AMERIKE BIO ŠPIJUN CIA U JUGOSLAVIJI?! Isplivale MRAČNE TAJNE najveće pretnje Donaldu Trampu!

U američki medijima odmah su krenule glasine da Butidžidž radi za CIA

Objavljeno:

Izborima u američkoj saveznoj državi Ajova počela je trka za Belu kuću, a dogodilo se i veliko iznenađenje.

Dok je sasvim očekivano Tramp osvojio najviše republikanskih, najviše demokratskih glasova osvojio je otvoreno gej kandidat Pit Butidžidž.

Međutim, rezultatima je prethodio skandal - glasovi demokrata nisu bili prebrojani na vreme, tako da su kasnili, a kasnije se saznalo da je došlo do hakerskog napada.

U američki medijima odmah su krenule glasine da Butidžidž radi za CIA i da on na neki način stoji iza izbornog fijaska, posle kojeg je odneo pobedu. Brzo je na Tviteru postao viralan heštag #CIAPete:

Pit Butidžidž je brzo demantovao da radi za CIA, međutim isplivali su dokumenti iz njegove vojne karijere u kojim je očigledno da je obaveštajna jedinica u kojoj je bio u Avganistanu sarađivala sa CIA-om.

Jedinica pod nadzorom Butidžidža bila je podgrupa DEA-e, američke agencije koja se bavi narkoticima, i odgovorna je za katastrofalan "rat protiv droge" koji je izazvao humanitarne katastrofe širom Latinske Amerike i velikog dela sveta.

Ranije u svojoj karijeri, Butidžidž je radio pri USEUSCOM (United States European Command) kao obaveštajni analitičar. U dokumentima se govore da je Butidžidž pružao obaveštajne informacije za "USEUCOM, NATO, raspoređenim jedinicama i drugim komandama, uključujući operacije u Africi i bivšoj Jugoslaviji“.

Nakon dve godine od početka svog gradonačelničkog mandata u gradu Saut Bend, Butidžidž je 2014. godine ponovo je pozvan na dužnost, ovaj put da služi u američkoj mornarici u Avganistanu. Proveo je šest meseci u Avganistanu, gde je radio na onemogućavanju trgovine drogom koju su vršili Talibani.

U intervjuu za Newsweek iz 2019. godine, Butidžidž je rekao da „radimo sa svima širom civilnog spektra u obaveštajnoj zajednici.“ Newsweek je naveo ove agencije kao CIA, NSA i Odbrambenu obaveštajnu agenciju.

Ipak, za vreme rada u Avganistanu nije imao mnogo uspeha, a Talibani su tada proiziveli najviše opijuma u svetu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/grayzone.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.