U MARTU POČINJE IZGRADNJA LOGORA ZA MIGRANTE! Ne možemo da izdržimo PRENASELJENOST! SVI SU NAGURANI PO KAMPOVIMA
Ministar za migracije Notis Mitarakis zahteva izgradnju logora za migrante, Foto: Profimedia

da li je ovo humano?

U MARTU POČINJE IZGRADNJA LOGORA ZA MIGRANTE! Ne možemo da izdržimo PRENASELJENOST! SVI SU NAGURANI PO KAMPOVIMA

Ti kampovi, koji će moći primiti 20.000 tražitelja azila na maksimalno tri meseca, biće smešteni na ostrvima Lezbos, Samos, Kios, Kos i Leros

Objavljeno:

U martu će početi gradnja zatvorenih migrantskih logora na nekoliko grčkih ostrva u Egejskom moru kako bi se kontrolisalo kretanje tražitelja azila, rekao je ministar za migracije Notis Mitarakis.

Ti kampovi, koji će moći primiti 20.000 tražitelja azila na maksimalno tri meseca, biće smešteni na ostrvima Lezbos, Samos, Kios, Kos i Leros, precizirao je ministar u intervjuu za radio Skai. Oni bi trebali biti u funkciji ovog leta.

Do sada su tražitelji azila mogli ulaziti i izlaziti iz kampa i slobodno su se kretali na ostrvima. Nakon nasilnih incidenata među migrantima konzervativna vlada premijera Kiriakosa Mikotakisa odlučila je dodatno kontrolisati nove pridošlice na egejska ostrva.

Ubrzavanje procedura azila

Oni koji budu smešteni u tim zatvorenim centrima imaće pravo na kontrolisane izlaske na ograničeno vreme, rekao je predstavnik grčke vlade Stelios Petsas.

Suočena s rastom broja dolazaka migranata, Mikotakisova vlada, koja je stupila na dužnost prošlog leta, odlučila je ubrzati procedure azila kako bi vratila one koji ne ispunjavaju uslove u zemlju iz koje su došli ili u susednu Tursku.

"Želimo da povećamo broj povrataka u Tursku i postići 200 povrataka nedeljno", rekao je ministar Mitaraki.

Po podacima UNHCR-a, gotovo 41.000 tražitelja azila nagurana je u kampovima na grčkim ostrvima, a njihov kapacitet je 6200 osoba.

Predstavnik UNHCR-a u Grčkoj rekao je da će izgradnja novih centara potrajati, ali da je najvažnije pronaći brzo rešenje za neprihvatljivu prenaseljenost ostrva.

Poslednjih meseci održano je više skupova stanovnika i lokalnih vlasti koji se protive izgradnji tih logora. Učestvovali su i tražitelji azila početkom februara zbog loših uslova i tada su izbili sukobi između migranata i policijskih snaga.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.