NESTAO PREDSEDNIK KINE! Si Đinping napustio narod u NAJTEŽEM TRENUTKU?!
Si Đinping, Foto: AP

NE POJAVLJUJE SE

NESTAO PREDSEDNIK KINE! Si Đinping napustio narod u NAJTEŽEM TRENUTKU?!

Sam Đinping nije viđen već nekoliko dana, a nestao je i sa svog uobičajenog mesta na naslovnoj strani "Narodnog dnevnika", kao i sa noćnog informativnog programa na državnoj televiziji CCTB

Objavljeno:

Od kada je krajem januara prvi put oglasio povodom epidemije koronavirusa koji je do sad zarazio više desetina hiljada ljudi i usmrtio više od 800, naređujući "sveobuhvatne napore" da se spreči njegovo širenje, kineski predsednik Si Đinping je lično usmeravao borbu zemlje sa krizom.

Barem tako tvrde tamnošnji mediji. Sam Đinping nije viđen već nekoliko dana, a nestao je i sa svog uobičajenog mesta na naslovnoj strani "Narodnog dnevnika", kao i sa noćnog informativnog programa na državnoj televiziji CCTB.

To nije čudno samo zato što lider države obično treba da bude u prvim borbenim redovima prilikom odgovora na neku krizu, već i zato što strogo kontrolisani kineski mediji obično "religiozno" izveštavaju o svim Đinpingovim aktivnostima, ma koliko bile rutinske.

Činjenica da je predsednik "nestao u akciji" nije prošla nezapaženo ni u Kini. Mnogi postavljaju pitanja na društvenim mrežama, mada ona najčešće budu obrisana.

Takođe, ovo nije prvi put da se priča o njegovom nestanku. Kada autoritarna vlada koncentriše vlast oko jedne figure, kao što je u ovom slučaju Si Đinping, svako njegovo odsustvo u momentima krize dovoljno je da izazove paniku.

foto: AP

Šta se krije iza Đinpingovog odsustva?

Unutrašnje delovanje Komunističke partije Kine obično je misterija za sve one "spolja", ali postoje moguća objašnjenja koja imaju smisla.

Najverovatniji scenario je da se Đinping povukao "kako bi na druge zvaničnike pala neizbežna krivica". Čak i da se vlada na kraju uspešno izbori sa krizom, ona je već napravila ogromnu štetu po ekonomiju i društvo.

Đinping je najmoćniji kineski lider od Mao Cedunga, ali je zbog centralizovane kontrole posebno ranjiv - apsolutna moć donosi i apsolutnu odgovornost.

Zvaničnici u Vuhanu će prvi pasti kao krivci za krizu, ali kako je virus već zahvatio 28 drugih država, oni najverovatnije neće biti dovoljni da se ublaži bes javnosti.

Osoba koja u ovom trenutku ima najviše razloga za zabrinutost je kineski premijer Li Kećang. Đinping ga je poslednjih godina gurnuo u drugi plan i njegovu funkciju pretvorio u ceremonijalnu, ali od kada je izbila kriza povodom korona virusa, on je iznenada izbio u prvi plan.

Način na koji Đinpingova nevidljiva ruka povlači konce u državnim medijima podržava ovu teoriju. Čini se da on marljivo radi iza kulisa, usmerava i kontroliše sve napore, ali se ne pojavljuje u javnosti kako se njegovo ime ne bi vezalo za te napore u slučaju da propadnu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.