KRV JE PROLIVENA I TU NEĆE BITI KRAJ! Putin otkrio pravu cenu Erdoganovog prijateljstva dok se Vašington smeška
Redžep Taip Erdogan i Vladimir Putin, Foto: AP

geopolitičke igrICE

KRV JE PROLIVENA I TU NEĆE BITI KRAJ! Putin otkrio pravu cenu Erdoganovog prijateljstva dok se Vašington smeška

Kako bi sačuvao status Erdoganovog najboljeg prijatelja, Putin se pomirio sa regionalnim i međunarodnim ambicijama turskog lidera

Objavljeno: 09.02.2020. 11:05h
  • 3

Zvaničnici u Vašingtonu sigurno moraju da priguše smeh dok gledaju kako se njihove kolege u Moskvi bore sa problemom dobro poznatim u Pentagonu. Problemom zvanim Redžep Tajip Erdogan.

Filozofski nastrojeni ruski zvaničnici verovatno su primetili da je u pitanju fer preokret - godinama unazad su upravo oni sa podsmehom upirali prstom dok je predsednik Turske zatezao odnose sa Amerikom, razmećući se oštrom retorikom i postupcima prema američkim saveznicima, od Kurda u Siriji, preko Izraela i Grčke, do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Rusi su dobili više od pukog zadovoljstva od Erdoganovog provociranja Amerike, piše "Moskov Tajms". Vladimir Putin je tu situaciju iskoristio da oslabi NATO i da osigura unosne poslove sa Turskom, od prodaje vojne opreme do gasovoda.

Kako bi sačuvao status Erdoganovog najboljeg prijatelja, Putin se pomirio sa regionalnim i međunarodnim ambicijama turskog lidera. Sledeći primer dvojice američkih kolega, Baraka Obame i Donalda Trampa, Putin je ignorisao Erdoganovu ratobornu retoriku protiv ruskih saveznika, poput sirijskog predsednika Bašara al Asada i libijskog generala Kalifa Haftara.

Ruski lider se čak smeškao i kada su Erdoganove akcije zakomplikovale i njegove lične ambicije. Vojna invazija Turske na sever Sirije srušila je nade Moskve da će Asad ponovo uspostaviti kontrolu nad celom zemljom. Turske trupe sada stoje na putu Haftaru da ponovo zauzme Tripoli.

Kao što su Amerikanci i Evropljani pre njih, Rusi sada otkrivaju da se drugovanje sa Erdoganom uvek obije o glavu i da dolazi zajedno sa čestim pretnjama o prekidanju saveza.

U nedavnom telefonskom pozivu Erdogan je upozorio Putina da će Turska reagovati "najoštrije" ako turske trupe u Siriji pretrpe još neki napad Asadovih snaga. I, naravno, upozorio je da bi rusko-turski odnosi mogli da podele Siriju.

Sada je prolivena krv sa obe strane. Kao odgovor na artiljerijski napad u noći između nedelje i ponedeljka, Erdoganove snage su pojačale napade na Asadove položaje i Idlibu. U eskaliranim borbama nastradalo je nekoliko stotina sirijskih vojnika i civila.

Putinove mogućnosti sa Erdoganom su ograničene. Turska je potencijalno veliki ekonomski partner za Rusiju i dve zemlje žele da utrostruče trgovinsku razmenu koja trenutno iznosi 30 milijardi dolara. I, naravno, Putin želi da stavi tačku na nesigurnost NATO-a oko nesigurnosti u tursku posvećenost savezu.

Erdogan sve to zna. Ako su njegovi odnosi sa Amerikom i Evropom neki pokazatelj, on će i dalje primoravati Rusiju da mu čini ustupke, u Siriji, Libiji i ko zna gde još.

Da li će Vašington iskoristiti priliku kao što je to Moskva učinila kada je situacija bila obrnuta? Možda, ali to bi zahtevalo da se Putin suprotstavi Erdoganu, a turski lider da pokaže želju za povratkom u okrilje Zapada.

Ako se dođe do te tačke, Amerika bi morala da demonstrira sve svoje diplomatske veštine, bolje od onih koje je pokazivala prethodnih godina, kako bi otoplila Erdogana.

Za sada, međutim, američki zvaničnici mogu mirno da uživanju dok Putin otkriva pravu cenu Erdoganovog prijateljstva.

Šta se desilo u turbulentnoj nedelji za prijateljstvo dvojice lidera?

Sve je počelo u noći između nedelje i ponedeljka u Siriji, državi u kojoj se Putin i Erdogan nalaze na suprotstavljenim stranama - ruske snage stoje uz predsednika Asada i pomažu mu da povrati kontrolu nad celom teritorijom, dok su turske snage pre nekoliko meseci izvršile invaziju na sever zemlje.

Mesto sukoba, kao i mnogo puta do sada, bio je Idlib. Asadova vojska je tokom noći izvršila artiljerijski napad na Erdoganove snage, pri čemu je poginulo šestoro turskih vojnika, a devetoro teže ranjeno.

Ankara je uzvratila već sledećeg jutra. Turski lovci F-16 napali su položaje sirijske vojske u provinciji Idlib. U 122 artiljerijska i 100 minobacačkih napada na 46 sirijskih objekata stradalo je najmanje 35 sirijskih vojnika.

Odmah se oglasilo rusko ministarstvo odbrane koje je saopštilo da su sirijske vladine snage, njihovi saveznici, pucali na turske vojnike jer Moskva nije bila obaveštena o planu turskih vojnih operacija.

- Turske snage su se kretale u zoni deeskalacije u Idlibu tokom noći i našle su se na udaru snaga sirijske vlade koje su se u tom trenutku borile protiv terorista - navedeno je u saopštenju.

Ovakvo objašnjenje nije zadovoljilo Erdogana.

- Odgovorili smo na ove napade i nastavit ćemo to da činimo. Oni koji sumnjaju u našu odlučnost uskoro će se uveriti da su pogrešili. Ruskim kolegama je upućen signal. Ne stajte nam na put - upozorio je turski predsednik, dok je njegova administracija poručila Putinu da mora "bolje da kontroliše Asadove snage".

Turski napadi u regionu nastavljeni su i u narednim danima. U njima je stradalo više stotina sirijskih vojnika i civila, dok je desetak hiljada ljudi bilo primorano da se iseli, stvarajući novi izbeglički talas.

Erdoganu ni tu nije zaustavio, već je u utorak, dan nakon upućenih pretnji, posetio Ukrajinu gde je nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim ponovio da "Turska ne priznaje nelegitimnu aneksiju Krima i da podržava teritorijalni integritet Ukrajine".

U društvu predsednika Zelenskog, Erdogan je pozdravio počasnu četu u Kijevu rečima "Slava Ukrajini" na šta mu je odgovoreno "Slava herojima". Taj pozdrav su koristili ukrajinski nacionalisti, a zatim ga je 2018. predsednik Petar Porošenko uveo kao službeni pozdrav u ukrajinskoj armiji i policiji.

Iako je glavni događaj za vreme boravka Erdogana u Kijevu bio ukrajinsko-turski poslovni forum, mediji u Kijevu ističu da će gost iz Turske potpisati i ugovor o finansijskoj pomoći od 50 miliona dolara za potrebe ukrajinske vojske. Tu informaciju je potvrdio ukrajinski ambasador u Ankari Andrej Sibiga.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media