MAJKA PRATILA UPUTSTVA ANTIVAKCINAŠA S FEJSBUKA! Epilog? Dete umrlo od gripa!
Slušala savete sa Fejsbuka, umrlo joj dete, Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

užas

MAJKA PRATILA UPUTSTVA ANTIVAKCINAŠA S FEJSBUKA! Epilog? Dete umrlo od gripa!

Teške vesti....

Objavljeno:

Četvorogodišnje dete, umrlo je ove nedelje od gripa nakon što je njegova majka slušala savete iz jedne antivakserske Fejsbuk grupe, u kojoj su joj savetovali da ne leči dete Tamifluom.

Naime, Fejsbuk grupe, koje šire antivaksersku propagandu postale su izvor lažnih informacija za mnoge ljude koji traže savete o lečenju, uključujući i za grip koji se trenutno širi SAD-om. Jedna od takvih grupa je i Sprečite obaveznu vakcinaciju koja ima više od 139.000 članova.

Majka odbila da leči decu Tamifluom

Majka preminulog deteta u toj je grupi tražila savete kako lečiti grip. Njeno dete je imalo temperaturu i napade, ali još mu nije bio dijagnostikovan grip. Majka je tada napisala i da je drugo dvoje od njenih četvoro dece u tom trenutku imalo grip pa da im je doktor prepisao Tamiflu, ali ona nije želela da ga da deci.

Inače, Tamiflu je najčešće propisivan lek za lečenje gripa koji ublažava simptome i ubrzava oporavak. Ali, antivaksere zabrinjavaju njegove nuspojave. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti, ove godine grip u većoj meri od proseka pogađa decu, a do sada je zabeleženo čak 68 slučajeva smrti dece.

Majka je decu lečila vitaminom C, lavandom i uljem peperminta

Ispod objave majke čije je četvorogodišnje dete posle umrlo bilo je 45 komentara. Nijedan od njih nije uključivao savet da potraži medicinsku pomoć. Dete je u međuvremenu završilo u bolnici i umrlo nakon četiri dana.

Majka je pisala da je dete lečila „prirodnim putem“, odnosno uljem peperminta, vitaminom C i lavandom. Kako to nije pomoglo, pitala je u grupi što još može davati deci. Odgovorili su joj da decu doji i daje im borovnice i timijan. Majka je odgovorila: „Sjajno, probaću s tim“.

Objava je u međuvremenu izbrisana iz grupe „Sprečite obaveznu vakcinaciju,“ ali iz starijih objava vidljivo je da spomenuta majka nije vakcinisala decu protiv gripa.

Iz Odeljenja za javno zdravlje i okolinu u Koloradu potvrdili su da je dete umrlo od gripa, ali nisu imali informacije o tome da li je vakcinisano protiv te bolesti.

Iz Fejsbuka su o slučaju rekli da je reč o tragediji i da su njihove misli s porodicom.

Fejsbuk nije u potpunosti ukinuo antivakserske grupe

– Ne želimo lažne informacije o vakcinama na Fejsbuku i zato mnogo radimo na tome da ih sprečimo na platformi, uključujući i u privatnim grupama – poručili su iz Fejsbuka.

Fejsbuk, Pinterest i Jutjub su prošle godine u martu objavili da će ograničiti doseg antivakserskih objava i da neće dopustiti pojedincima i grupama da šire antivakserske informacije, postavljaju oglase i skupljaju sredstva. Ali, Fejsbuk nije u potpunosti ukinuo takve grupe.

A upravo su one leglo dezinformacija o vakcinisanju, kako je rekla Kolina Koltai, istraživač sa Univerziteta u Ostinu koja se bavi proučavanjem antivakserskog pokreta na društvenim mrežama.

– Ove grupe postale su raj ili izvor informacija za roditelje koji žele da se povežu sa drugima i pitaju za pomoć – rekla je Koltai. Njihova glavna svrha je razmena informacija, vrlo često lažnih, a to može da ima ozbiljne negativne posledice.

– Upravo na to upozoravamo – rekla je Koltai.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sataonline.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.