DOLAZAK OVOG ČOVEKA NA VLAST POSEJAO JE STRAH U NEMAČKOJ: Fašizam ipak nije izumro (VIDEO)
Kemerih je desničar, Foto: EPA/HAYOUNG JEON

Pokrajinski izbori

DOLAZAK OVOG ČOVEKA NA VLAST POSEJAO JE STRAH U NEMAČKOJ: Fašizam ipak nije izumro (VIDEO)

Narednih nedelja pokazaće se da li vodeći nemački političari stoje iza svog obećanja da nikad neće sebi dozvoliti da uz pomoć AfD-a osvoje vlast.

Objavljeno:

Prvi put je u Nemačkoj glasovima Alternative za Nemačku (AfD) izabran premijer neke pokrajine, što predstavlja kršenje nepisanog pravila među etabliranim strankama da izbegavaju krajnju desnicu i pokazuje koliko su duboke pukotine u branama demokratskih stranaka u borbi protiv desnice, smatra glavna urednica "Dojče velea" Ines Pol.

Nedugo nakon što su poslanici nemačkog Bundestaga na komemorativnoj sednici odali počast žrtvama Holokausta, a izraelski predsednik Ruven Rivlin apelovao na Nemce da nikad ne zaborave šta se dogodilo i da istrajno nastave borbu protiv antisemitizma, rasizma i mržnje prema strancima, uz pomoć glasova konzervativno-desne AfD i CDU političar liberalno-demokratske stranke FDP Tomas Kemerih izabran je za premijera savezne pokrajine Tiringije.

Taj izbor je prodrmao Nemačku, piše Dojče vele.

Glavna urednica DW kaže da je taj izbor više od dokaza da lokalni političari CDU i FDP, koji stoje iza te odluke, nisu shvatili svoju istorijsku odgovornost.

Ovo je i izbor koji demokratske stranke stavlja pred test, a to bi čak moglo da se završi i prevremenim izborima za savezni parlament.

Narednih nedelja pokazaće se da li vodeći nemački političari stoje iza svog obećanja da nikad neće sebi dozvoliti da uz pomoć AfD-a osvoje vlast.

Pokazaće se da li je na kraju izazov vladanja ipak jači.

Doduše, šefica CDU Anegret Kramp-Karenbauer je demohrišćanima u Tiringiji jasno dala do znanja da se uzdrže od saradnje s AfD-om - ali šta sada znači taj javni dokaz da ona unutar stranke baš i ne vodi glavnu reč? I kako će nemačka kancelarka Angela Merkel da reaguje na činjenicu da članovi njene stranke sarađuju s AfD-om i to njenim najradikalnijim lokalnim ogrankom čiji šef Bjern Heke Nemce proglašava ludim zbog toga što dozvoljavaju da se usred nemačkog glavnog grada izgradi "spomenik sramote" - on pritom misli na spomenik palima u Holokaustu, pita se urednica DW.

I međuvremenu je Merkel izjavila da je sreda, kada je izabran premijer nemačke pokrajine Tirginije uz podršku krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) i njenih konzervativaca, bio loš dan za demokratiju i da bi taj izbor trebalo da bude poništen.

DW postavlja i pitanje kako će na sve to zajedno da reaguje Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), koja je još uvek na saveznom nivou u koaliciji s CDU.

Ovaj značajan dan bi Nemačku da prodrma iz temelja, a demokratske snage sada moraju da pokažu koliko čvrsto stoje na zemlji i šta su sve spremne da rizikuju kako bi sprečile da ovaj jedinstveni događaj postane stvar svakodnevice.

Pre samo nekoliko dana nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je u memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu rekao da "nacionalsocijalizam nije pao s neba".

A pre nešto više od nedelju dana, 29. januara, nemački Bundestag je na komemorativnoj sednici odao počast žrtvama Holokausta, a u obraćanju poslanicima izraelski predsednik Ruven Rivlin apelovao je na Nemce da nikad ne zaborave šta se dogodilo i da istrajno nastave borbu protiv antisemitizma, rasizma i mržnje prema strancima.

Nemci i nemačke političke stranke nose veliku odgovornost kada je u pitanju odbrana demokratskih vrednosti i imaju obavezu delovanja u duhu prošlosti.

"Nemačka ne sme da zaboravi", zaključio je Rivlin.

Ove srede u februaru Nemačkoj je postalo jasno koliko su mnogi Nemci postali u međuvremenu zaboravni i da su te Rivlinove reči o zaboravu upućene svima.

I da niko više ne sme da veruje u to da istorija ne može da se ponovi, zaključuje DW.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.