KRITIKOVAO PREDSEDNIKA NA JUTJUBU, PA NAĐEN MRTAV U HOTELU: Još jedno ubistvo u EU povezuju sa PUTINOM! (VIDEO)
Imran Aliev, Foto: Youtube printscreen / BO TALK

UBISTVO ČEČENSKOG DISIDENTA

KRITIKOVAO PREDSEDNIKA NA JUTJUBU, PA NAĐEN MRTAV U HOTELU: Još jedno ubistvo u EU povezuju sa PUTINOM! (VIDEO)

Žrtva, koju je CNN identifikovao kao Imrana Alieva, vodio je Jutjub kanal kritikujući čečenski režim koji podržava ruski predsednik Vladimir Putin

Objavljeno:

Francuska policija istražuje ubistvo čečenskog blogera, koji je bio glasni kritičar predsednika Ramzana Kadirova, u hotelskoj sobi u Lilu.

Žrtva, koju je CNN identifikovao kao Imrana Alieva, vodio je Jutjub kanal kritikujući čečenski režim koji podržava ruski predsednik Vladimir Putin.

Francuski zvaničnici rekli su da je Aliev (44) "pretrpeo nasilnu smrt". Istražitelji veruju da je poznavao ubicu, rekao je u utorak izvor blizak istrazi.

Prema izvoru, dve osobe su se prošle srede prijavile u hotelsku sobu; u četvrtak oko 11 sati po lokalnom vremenu upravitelj je otišao da proveri goste i otkrio Alievo telo. Drugi čovek je nestao.

U toku je pokušaj pronalaska 35-godišnjeg Čečenca za kojeg policija smatra da je osumnjičeni broj jedan, rekao je izvor za CNN.

Nož pronađen na mestu događaja upućen je u forenzičku laboratoriju na analizu, tvrdi izvor.

Izvor je rekao da policija smatra da je motiv za ubistvo možda politički.

Ovo je poslednje u velikom broju ubistava čečenskih disidenata koji su živeli u Evropi poslednjih godina, pri čemu grupe za ljudska prava upozoravaju da su ubistva zapravo upozorenja koje šalje Moskva.

Musa Taipov, čečenski novinar koji živi u Francuskoj, okrviljuje Moskvu za smri svog prijatelja Alieva.

- Snažno sumnjam da je Rusija, preko svojih specijalnih službi, izuzetno zainteresovana za sukobe između naroda Kavkaza -napisao je na Fejsbuku prošle nedelje.

Aliev je imao četvoro dece i živeo je u Belgiji, rekao je Taipov i dodao da je sa njim "bio u stalnom kontaktu preko "Whats appa".

Mansur Sadulaev, predsedavajući Čečenskog udruženja za ljudska prava (VAIFOND) sa sedištem u Švedskoj, rekao je za CNN da je Aliev poznat po "oštrim i uvredljivim primedbama" o ljudima Kavkaza, kao i po kritikama čečenskog režima.

Sadulaev takođe krivi Moskvu za ubistvo.

- Ubijen je kao upozorenje drugima, kao pokušj da se zastraše svi koji kritikuju 'ruskog štićenika' u Čečeniji Ramzana Kadirova."

Kadirov je bivši ratni ratnik poznat po svojoj brutalnosti - i po vernosti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

- Protivnici ruskog režima i pristalice nezavisnosti Čecenske republike, posebno oni koji se otvoreno izražavaju, u stalnoj su opasnosti i u EU i u bilo kojoj drugoj zemlji - rekao je Sadulaev.

- Među mnogim ubistvima i pokušajima ubistava protivnika ruskog režima nalazi se nedavno ubistvo Želimkana Kangošvilija u Berlinu - dodao je Sadulaev.

Čečenski disident Želimkan Kangošvili je upucan i ubijen u Berlinu u avgustu, dok je bio na putu za podnevne molitve u obližnjoj džamiji. Kangošvili se borio u drugom čečenskom ratu, zajedno sa češkim pobunjenicima protiv ruskih saveznih snaga. Osumnjičeni, koji je nosio ruski pasoš, uhapšen je za nekoliko sati.

Ali mesecima kasnije, slučaj je i dalje nerešen: osumnjičeni neće da sarađuje, Kremlj negira umešanost, a Nemačka odbija da ukaže prstom na Moskvu bez konačnih dokaza.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.