NIŠTA OD OPOZIVA TRAMPA Američki senatori odbacili optužbe protiv predsednika SAD, OSTAJE U STOLICI!
Donald Tramp, Foto: AP

epilog

NIŠTA OD OPOZIVA TRAMPA Američki senatori odbacili optužbe protiv predsednika SAD, OSTAJE U STOLICI!

Ovo je donekle i očekivan razvoj događaja, s obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu

Objavljeno:

Donald Tramp neće biti opozvan sa mesta predsednika SAD, rezultat je večerašnjeg glasanja američkom Senatu. Senatori su se obe tačke optužbe izjasnili da nije kriv, čime je okončano dvonedeljno suđenje, a ujedno i četvoromesečna inicijativa o pokretanju impičmenta zbog optužbe da je zloupotrebio položaj i opstruisao Kongres, preneo je "Gardijan".

Ovo je donekle i očekivan razvoj događaja, s obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu.

Predsednik Tramp optužen je da je prekršio zakon kada je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći od 391 milion dolara Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da sprovede istrage protiv političkog rivala Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, što je bio i glavni povod za pokretanja procesa opoziva.

U njoj se navodi da je Tramp ometao kongresne istrage tako što je naredio članovima svoje administracije da ne svedoče i ne dostavljaju dokumenta kongresnim odborima koji su vodil istragu.

Tramp je oslobođen prve tačke optužnice koja se odnosi na zloupotrebu položaja. U završnom glasanju, kako se i očekivalo, bilo je 52-48. Sve demokrate glasale su da je kriv, a isto je učinio i republikanski senator Mit Romni.

Što se tiče druge optužbe, tu je odnos glasova bio je 52-48, što je znatno manji od dvotrećinske većine potrebne za uklanjanje predsednika sa funkcije. Demokrate sada moraju da čekaju izbore u novembru.

Predsednik je mogao da bude razrešen dužnosti pod uslovom da za to glasa dve trećine (67) od 100 senatora, što znači da bi 20 republikanskih senatora zajedno sa svim demokratama trebalo da glasa protiv Trampa, a nijedan republikanac nije nagovestio da je to moguće.

Tramp je treći predsednik u 243 godine dugoj američkoj istoriji protiv koga je pokrenut proces impičmenta, ali do sada nijedan predsednik nije opozvan u Kongresu.

Endrju Džonson i Bil Klinton nisu opozvani, a Ričard Nikson, koji 1974. bio najbliži opozivu, prethodno je podneo ostavku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.