NOVA METODOLOGIJA PROŠIRENJA EU: Biće više SANKCIJA!
Nova metodologija, Foto: Profimedia

rešenje

NOVA METODOLOGIJA PROŠIRENJA EU: Biće više SANKCIJA!

To rešenje bi, kako se navodi u dokumentu, moglo već sada da se primeni u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.

Objavljeno: 08:54h

Nova metodologija pristupanja Evropskoj uniji, koju će Evropska komisija danas predstaviti u Briselu, donosi niz novina, pored ostalog i objedinjavanje više pregovaračkih poglavlja u tzv. klastere, kako bi politički fokus zemalja kandidata bio usmeren na ključne sektore, ali i sankcije u slučaju nesprovođenja potrebnih reformi i ispunjavanja uslova.

"Neophodno je poboljšati pristupni proces i učiniti ga efektivnijim, on mora da postane predvidiviji, kredibilniji - zasnovano na objektivnim kriterijumima i rigorozno na pozitivnim i negativnim uslovljavanjima, kao i na reverzibilitetu'', ističe se u dokumentu pod naslovom ,,Poboljšati pristupni proces - verodostojna evropska perspektiva za Zapadni Balkana'', u koji je Tanjug imao uvid.

Objedinjavanje poglavlja u klastere podrazumeva da bi se ona potvarala kao celina, a ne pojedinačno, a ideja EK je da se unese veća dinamika u pregovore sa kandidatima, uz poštovanje postojećeg okvira pregovora i sporazuma sa tim zemljama.

To rešenje bi, kako se navodi u dokumentu, moglo već sada da se primeni u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.

Od ključnog značaja je, kako se ističe, da se izgradi poverenje među svim akterima i da se pospeši pristupni proces, koji mora biti dinamičniji i podložan čvršćem političkom upravljanju.

Ključni cilj angažovanja EU na Zapadnom Balkanu je da zemlje pripremi za ispunjavanje svega što je potrebno za članstvo, što uključuje podršku demokratiji, vladavini prava i ekonomske reforme, kao i usaglašavanje sa osnovnim evropskim vrednostima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.