KINESKI DEMON HARA CELOM SVETOM: Stručnjaci otkrili kada će smrtonosni KORONA virus dostići svoj VRHUNAC
Koronavirus, Foto: EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

NAPORI ĆE URODITI PLODOM

KINESKI DEMON HARA CELOM SVETOM: Stručnjaci otkrili kada će smrtonosni KORONA virus dostići svoj VRHUNAC

- Mislim da će dostići vrhunac za sedam do deset dana, posle toga više neće biti velikog povećanja broja zaraženih - rekao‚je Džong

Objavljeno:

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da je novi tip korona virusa, koji se ubzrano širi Vuhanom, “demon” koji mora biti pobeđen, ali vodeći stručnjaci nisu saglasni u odgovoru na pitanje koliko će vremena biti potrebno da se bolest najzad stavi pod kontrolu.

Džong Nanšan, stručnjak za respiratorne bolesti koji je odigrao ključnu ulogu u borbi Kine protiv epidemije teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) 2002-03. godine, veruje da bi stopa širenja virusa mogla da dostigne vrhunac početkom februara.

- Mislim da će dostići vrhunac za sedam do deset dana, posle toga više neće biti velikog povećanja broja zaraženih - rekao‚je Džong.

On je takođe ocenio da su kineski napori za rano otkrivanje bolesti i izolaciju bili ispravni.

- Nakon što smo uradili te dve stvari, prilično smo sigurni da ćemo sprečiti novo naglo povećanje broja obolelih... SARS je trajao skoro pet ili šest meseci, ali ne verujem da će novi korona virus opstati toliko dugo - ocenio je on.

Koronavirus
Koronavirus foto: EPA/CLAUDIO PERI

S druge strane, Gabrijel Lijung, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Hongkongu, izjavio je u ponedeljak da su istraživanja pokazala da se bolest već sada lako prenosi s čoveka na čoveka u svim velikim gradovima u kontinentalnom delu Kine i upozorio na opasnost od pandemije.

- Moramo biti spremni, ova specifična epidemija možda će postati globalna - rekao je on i pozvao vladu Hongkonga da uvede “značajne i drakonske mere” kako bi ograničila kretanje stanovništva.

Gao Fu, direktor kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kaže da je “optimista” i, veruje da bi “prekretnica” u epidemiji mogla da usledi osmog februara.

- Ako se budemo pridržavali sadašnjih mera, situacija bi mogla da krene nabolje u skoroj budućnosti - rekao je on. Prema njegovoj proceni, to bi moglo da se desi pre osmog februara.

Džon Edmunds, profesor Instituta za higijenu i tropske bolesti u Londonu, specijalizovan za izradu modela infektivnih bolesti, smatra da “niko ne može tačno da predvidi kada će bolest dostići vrhunac”, ali da ne veruje da bi to moglo da se desi pre aprila ili maja.

Profesor epidemiologije Univerziteta Kolumbije V. Ijan Lipkin na pitanje kada očekuje vrhunac epidemije, odnosno usporavanje širenja zaraze, odgovorio je:

- Nemam kristalnu kuglu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic/scmp.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.