SVIĆE ZORA I PODIŽE SE ZAVESA ZA NOVI ČIN! Velika Britanija danas napušta EVROPSKU UNIJU, a Džonson je REČIT!
Evropska unija, Foto: AP

RASKID

SVIĆE ZORA I PODIŽE SE ZAVESA ZA NOVI ČIN! Velika Britanija danas napušta EVROPSKU UNIJU, a Džonson je REČIT!

Britanija, pak, mora da počne da trasira kurs za naredne generacije..

Objavljeno:

Velika Britanija napušta danas Evropsku uniju sa mešavinom radosti, ljutnje i ravnodušnosti odlazeći u nepoznato u jednom od najvećih udaraca do sada u pokušaju Evrope da napravi jedinstvo iz ruševina Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

U ponoć EU će izgubiti 15 odsto svoje ekonomije, svog najvećeg vojnog potrošača i prestonicu međunarodnog finansijskog kapitala - London.

Britanija, pak, mora da počne da trasira kurs za naredne generacije.

Britanski premijer Boris Džonson planira da proslavi izlazak iz EU uz englesko penušavo vino i britanske kanapee, uključujući šropširski plavi sir i jorkširski puding sa govedinom i renom.

"Ovo je trenutak kada sviće zora i podiže se zavesa na novi čin", rekao je Džonson, jedan od vođa kampanje napuštanja EU na referendumu 2016. godine.

"To je trenutak stvarne nacionalne obnove i promene", istakao je on.

Najmoćnija evropska liderka kancelarka Angela Merkel rekla je da je to "prekretnica" za EU, ali da Nemačka želi da ostane britanski partner i prijatelj.

Predsednik Francuske Emanuel Makron obratiće se na televiziji da bi obeležio ovaj tužni i istorijski dan, objasnio šta Bregzit znači za Francusku i uveri Francuze da će braniti interese Francuske i EU u predstojećim pregovorima, saopštila je njegova kancelarija.

Vašington je, međutim, saopštio da su Britanci želeli da pobegnu od "tiranije" Brisela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.