POČELO JE U BRITANIJI I U ITALIJI! Koronavirus napreduje kroz EVROPU, ovo se zna o ZARAŽENIM OSOBAMA
Koronavirus je u Britaniji, Foto: EPA/WILL OLIVER

GLOBALNA EPIDEMIJA

POČELO JE U BRITANIJI I U ITALIJI! Koronavirus napreduje kroz EVROPU, ovo se zna o ZARAŽENIM OSOBAMA

Prema poslednjim informacijama, u Kini je od posledica koronavirusa umrlo 213 osoba, dok je 9.692 zaraženo

Objavljeno:

U Britaniji su potvrđeni prvi slučajevi obolelih od novog koronavirusa.

U pitanju su dve osobe iz iste porodice u Engleskoj, preneo je Rojters.

Šef engleske medicinske službe Kris Viti izjavio je da su pacijenti pod nadzorom specijalista i da se primenjuju sve mere kontrole da bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Italijanska vlada odlučila je danas da proglasi vanrednu situaciju u zemlji nakon što su potvrđeni prvi slučajevi zaraženih koronavirusom, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore vlade.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je kasno sinoć saopštio da je dvoje kineskih turista, koji se nalaze u poseti Italiji, zaraženo virusom.

Objavljeno je i da su svi letovi između Kine i Italije obustavljeni do daljeg.

Zaraženi kineski turisti su u izolaciji u bolnici za infektivne bolesti, a vlasti pokušavaju da utvrde koja su sve mesta posetili u Italiji.

Prema poslednjim informacijama, u Kini je od posledica koronavirusa umrlo 213 osoba, dok je 9.692 zaraženo.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je juče vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou zbog koronavirusa, nakon što se broj obolelih za nedelju dana više nego deset puta povećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja "vanredni događaj", što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Stručnjaci navode da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa osobe na osobu u zemljama izvan Kine jer oni nagoveštavaju da postoji veća mogućnost za dalje širenje virusa.

Proglašenje vanredne situacije na globalnom planu pokreće preporuke svim zemljama. Ono je usmereno na sprečavanje ili smanjenju širenja virusa preko granice, uz izbegavanje nepotrebnog mešanja u trgovinu i putovanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.