KATASTROFA KAKVA NIJE VIĐENA 20 GODINA: Vesti iz AUSTRALIJE su sve gore i gore! (VIDEO)
Australija je u plamenu, Foto: AP

KANBERA u opasnosti

KATASTROFA KAKVA NIJE VIĐENA 20 GODINA: Vesti iz AUSTRALIJE su sve gore i gore! (VIDEO)

Zvaničnici kažu da je reč o najvećoj pretnji od vatrene stihije u poslednje dve decenije i da je za vlasti u Kanberi njeno gašenje najviši prioritet.

Objavljeno:

Australijske vlasti proglasile su vanrednu situaciju u prestonici Kanberi i njenoj okolini gde postoji rizik od nekontrolisanog požara, čijem širenju pogoduju visoke temperature i jak vetar.

Vanredna situacija biće na snazi naredna 72 sata i omogući će nadležnima veća ovlašćenja da narede evakuaciju, zatvore puteve i preuzmu kontrolu nad privatnom imovinom, prenosi Rojters.

Zvaničnici kažu da je reč o najvećoj pretnji od vatrene stihije u poslednje dve decenije i da je za vlasti u Kanberi njeno gašenje najviši prioritet. Premijer ove oblasti Endrju Ber upozorio je da vatra "može postati nekontrolisana zbog jakog vetra i temperatura koje su dostigle 40 stepeni.

Južno od Kanbere u velikom požaru gori više od 18.500 hektara, prenosi BBC. Žitelji predgrađa Kanbere pozvani su da budu spremni za moguće evakuacije. Teritorija Kanbere obuhvata malu oblast između Sidneja i Melburna gde živi oko 400.000 stanovnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.