NAKON PROGLAŠENE GLOBALNE EPIDEMIJE ZBOG KORONAVIRUSA: Ovo UPOZORENJE je izdala Svetska zdravstvena organizacija!
Koronavirus / Ilustarcija, Foto: Profimedia

VAŽNO OBAVEŠTENJE

NAKON PROGLAŠENE GLOBALNE EPIDEMIJE ZBOG KORONAVIRUSA: Ovo UPOZORENJE je izdala Svetska zdravstvena organizacija!

Ova odluka takođe nameće zemljama strožije kriterijume u prijavljivanju slučajeva zaraze

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je danas vanrednu situaciju na globalnom nivou, nakon što se broj slučajeva obolelih od koronavirusa za nedelju dana više nego deset puta povećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja "vanredni događaj", što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Ova odluka takođe nameće zemljama strožije kriterijume u prijavljivanju slučajeva zaraze, prenosi AP.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je odluku nakon sastanka sa odborom za vanredne situacije SZO, nezavisnim panelom stručnjaka, usled sve većeg broja dokaza o širenju virusa u 18 zemalja, prenosi Rojters.

"Glavni razlog za ovo proglašenje nije ono što se dešava u Kini nego u drugim zemljam", rekao je Gebrejesus na konferenciji za štampu u Ženevi. On je dodao da postoji zabrinutost da će se virus širiti u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Broj žrtava virusa u Kini porastao je na 170, a SZO je saopštila da je 98 slučajeva zabeleženo u 18 zemalja van Kine, ali da nema žrtava.

On je opisao koronavirusa kao epidemiju bez presedana, koja je naišla na odgovor bez presedana i pohvalio Kinu da je preduzela izuzetne mere da zaustavi širenje virusa, preneo je BBC.

Gebrejesus je naglasio da se ZSO protivi bilo kakvim merama ili ograničenjima putovanja u Kini ili trgovine sa tom zemljom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.