TEORETIČARI ZAVERA IMAJU LEK ZA KORONAVIRUS: Nikako ga nemojte koristiti, može ugroziti sebi ŽIVOT!
Teorije zavera se šire brže od virusa, Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

dezinformacije

TEORETIČARI ZAVERA IMAJU LEK ZA KORONAVIRUS: Nikako ga nemojte koristiti, može ugroziti sebi ŽIVOT!

Nazivaju ga ,,Čudesni mineralni rastvor''.

Objavljeno:

Službeni broj zaraženih od koronavirusa narastao je na više od 7900, a broj umrlih na 170 - mahom u kineskom gradu Vuhanu, u kojem je epidemija i izbila.

Iako je smrtnost od novog koronavirusa, prema dosadašnjim saznanjima, manja od SARS-a, od kojeg je 2003. umrlo gotovo 800 ljudi, broj zaraženih već je sada veći - a epidemija još nije dosegla svoj vrhunac. Budući da za ovaj virus nema ni leka ni vakcine, Rusija i Kina zajedno rade na potonjem.

Jedino što se brže širi od samog virusa su teorije zavera i dezinformacije o istom: od toga da je epidemija namjerno izazvana da bi se prodavala vakcina do toga da je rieč o kineskom biološkom oružju koje je, valjda greškom, procurilo iz laboratorije.

Izbeljivač zvan "čudesni mineralni rastvor"

No verovatno najluđa i najopasnija dezinformacija je ona o navodnom leku za koronavirus. To je, prema nekim američkim teoretičarima zavera i zagovornicima "alternativne medicine" - izbeljivač.

Samo što ga oni ne zovu izbeljivač, već su smislili marketinški pogodnije ime: "Čudesni mineralni rastvor", odnosno "Miracle Mineral Solution" (MMS) na engleskom.

Reč je o supstanci koja se pri mešanju s citrusnom kiselinom kao što je sok od limete pretvara u hlorov dioksid, izbeljivač.

"Alternativci" i pseudomedicinski šarlatani već godinama promiču MMS kao čudesni lek i vakcinu za sve, od raka i AIDS-a do autizma.

Može izazvati proliv, povraćanje i otkazivanje jetre

Nimalo iznenađujuće, američka Administracija za hranu i lekove (FDA) više je puta izdala upozorenje bolesnicima da ne uzimaju MMS, koji se pri otapanju pretvara u "opasni izbeljivač" koji "uzrokuje ozbiljne i potencijalno po život opasne nuspojave" poput "teškog povraćanja i proliva", dehidracije i "akutnog otkazivanja jetre".

No to nije zaustavilo desničarske teoretičare zavera, poznatije kao Qanonovci, u predstavljanju ovog otrova kao leka za ubojiti koronavirus.

"Otići ću kući i MMS-at ću cijelu državu. MMS-at ću sve do jaja", rekao je istaknuti zagovornik Qanona Jordan Sather u videu na YouTubeu koji je u međuvremenu izbrisan.

Qanonovci su inače vatreni obožavaoci američkog predsednika Donalda Trumpa, uvjereni da on vodi mističnu borbu s tajnim krugom pedofila, hanibala i sotonista skrivenih u vrhu američkog i svetskog društva.

Ovu sumanutu teoriju pokrenuo je nepoznat neko ko se na društvenim mrežama predstavio kao američki tajni agent s najvišom razinom pristupa tajnim informacijama - "Q". Radi se ustvari o nastavku nešto poznatije teorije zavere, takozvanog Pizzagatea.

Iako su i dalje marginalni skup, Qanonovci su se u poslednje vreme počeli sve češće pojavljivati na Trumpovim političkim skupovima, noseći transparente i rekvizite sa slovom Q, a Trump je više puta i na Twitteru podelio objave Qanonovaca.

Drugi zagovornik Qanona, tviteraš s profilom nazvanim "Chief Police", pozvao je svoje pratitelje da se "zaštite s 20-20-20 sprejem", što je drugo ime za MMS.

"Nadbiskup" prodaje bočice otrova za 45 dolara

Sather je, osim što promiče i prodaje otrov kao lek, ponudio i svoje objašnjenje nastanka koronavirusa: stvorile su ga navedene okultne elite, među kojima su navodno BIll i Melinda Gates, kako bi smanjile broj ljudi na planetu.

Kao dokaz je ponudio patent iz 2015. za oslabljenu verziju koronavirusa koji je prijavio Pirbright Institut u Surreyu u Engleskoj - institut kojeg je Zaklada Billa i Melinde Gates donirala.

“A koliko je sredstava njihova zaklada dala programima vakcinisanja tokom godina? Je li puštanje ove bolesti planirano? Jesu li mediji iskorišćeni da šire strah?” pisao je Sather na Twitteru.

Međutim, u tom patentu nije se radilo o novom koronavirusu, već o virusu bronhitisa.

Najpoznatiji zagovornik MMS-a ipak je Jim Humble, koji je čak osnovao crkvu posvećenu ovom lažnom lijeku, nazvanu "Crkva zdravlja i isceljivanja Postanak 2", a sebe prozvao nadbiskupom. Crkva je smeštena u Meksiku, a Humble tvrdi da je našao MMS na ekspediciji po Južnoj Americi. Humble prodaje ovo otrovno sredstvo za 45 dolara po bočici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.