U SVIM REGIJAMA KINE POTVRĐEN KORONAVIRUS: SZO ponovo veća, razmatra se uvođenje SVETSKE VANREDNE SITUACIJE!
Koronavirus / Ilustarcija, Foto: EPA/FAZRY ISMAIL

nimalo naivno

U SVIM REGIJAMA KINE POTVRĐEN KORONAVIRUS: SZO ponovo veća, razmatra se uvođenje SVETSKE VANREDNE SITUACIJE!

Kineski zvaničnici su rekli da je broj zaraženih virusom sada 7.711 u zemlji zaključno sa 29. januarom

Objavljeno:

Broj smrtnih slučajeva izazvanih koronavirusom se popeo na 170, i sa potvrdom virusa i na Tibetu virus se raširio na sve kineske regije.

Kineski zvaničnici su rekli da je broj zaraženih virusom sada 7.711 u zemlji zaključno sa 29. januarom.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sastaće se u četvrtak i razmatraće sazivanje vanredne situacije na globalnom nivou.

Veliki broj zemalja uveo je evakuacione mere i planove za karantin za ljude koji se vraćaju iz Kine, još od kada je virus izbio u Vuhanu.

U međuvremenu, Rusija je zatvorila svoju 4.300 kilometara dugu granicu sa Kinom kako bi sprečila zarazu na svojoj teritoriji.

Generalni direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus imenovao je Nemačku, Vijetnam i Japan kao zemlje odakle se virus raširio od drugih koji su posetili Kinu.

- Iako je broj zaraženih van teritorije Kine još uvek veoma mali, postoji potencijalna opasnost da bi broj mogao da se uveća - rekao je on dodajući da je prenos osobe preko osobe velika briga.

Broj ljudi koji je bio zaražen od SARS-a u ranim 2000-im je bio daleko veći, ali je smrtnost bila manja. SARS, kao i koronavirus, izazivaju akutna raspirotorna oboljenja.

Istraživači su u trci da proizvedu vakcinu koja može da zaštiti ljude od virusa. Jedna laboratorija u Kaliforniji ima planova da proizvede prve vakcine koje bi bile u upotrebi do juna ili jula.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.