UKRAJINCI SU OSLOBODILI AUŠVIC: Političar pokušao da IZMENI ISTORIJU na najsramotniji mogući način!
Kenej je napravio užasnu grešku, Foto: Twitter printscreen

opasna greška

UKRAJINCI SU OSLOBODILI AUŠVIC: Političar pokušao da IZMENI ISTORIJU na najsramotniji mogući način!

Džejson Kenej, prvi čovek Alberte, je povodom obeležavanja godišnjice oslobađanja Aušvica napisao skandalozan tvit, koji je kasnije obrisao

Objavljeno:

Revizija istorije je velika opasnost, posebno kada dolazi od visokih zvaničnika neke države, poput premijera kanadske pokrajine Alberte.

Džejson Kenej, prvi čovek Alberte, je povodom obeležavanja godišnjice oslobađanja Aušvica napisao skandalozan tvit, koji je kasnije obrisao.

Ipak, uspeo je da bude sačuvan na internetu -a Kenej je u tvitu tvrdio da su ukrajinski vojnici oslobodili jezivi koncentracioni logor, što je velika neistina.

Kenej je kasnije ispravio svoju grešku u izmenjenom tvitu:

Zašto je Kenej pogrešio?

Ukrajina je za vreme Drugog svetskog rata, kao i svaka zemlja, bila podeljena. Dok se jedan deo stanovništa pridruživao Crvenoj armiji u borbi protiv nacista, postojali su i oni koji su sarađivali sa Trećem rajhom, vođeni Stepanom Banderom, koji je bio nacionalista koji je zagovarao borbu protiv SSSR-a.

Iako je sigurno tačno da je bilo i Ukrajinaca koji su umarširali u Aušvic i oslobodili ga, oni su to učinili pod okriljem Crvene armije SSSR-a, u kojoj je bilo vojnika iz svih krajeva velikog Sovjetskog saveza.

Dakle, frapantna je greška reći da je Ukrajina bila zemlja koja je poslala svoje vojnike u ovu misiju, jer tada kao država u današnjem smislu nije ni postojala.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.