KINA JE U JEDNOJ BITNOJ STVARI PRESTIGLA RUSIJU: Sad je sve javno, Putin se preznojava
Kina naveliko proizvodi oružje i vojnu opremu, Foto: Profimedia

novi izveštaj

KINA JE U JEDNOJ BITNOJ STVARI PRESTIGLA RUSIJU: Sad je sve javno, Putin se preznojava

U poređenju s prodajom naoružanja firmi iz drugih zemalja, četiri kineska koncerna su među 20 najvećih proizvođača oružja na svetu u 2017.

Objavljeno:

Narodna Republika Kina, posle SAD, proizvodi više naoružanja nego bilo koja druga zemlja na svetu.

Poznavaocima je odavno jasno da Kina naveliko proizvodi oružje i vojnu opremu. Ipak, stokholskom Institutu za mirovne studije SIPRI do sada je nedostajalo pouzdanih podataka za tačniju procenu obima poslovanja kineske vojne industrije.

U novoj analizi, kako navodi Dojče vele, Institut je došao do zaključka da kineska preduzeća doduše proizvode manje naoružanja od američkih koncerna, ali više od kompletne ruske vojne industrije. To proizilazi iz rezultata četiri najveća kineska koncerna koja proizvode oružje, a o kojima ,,postoje verodostojne informacije'', navodi SIPRI. Istraživači SIPRI prvi put su procenili pouzdane podatke za period od 2015. do 2017. godine i objavili pouzdane procene na osnovu ključnih podataka velikih kineskih koncerna koji proizvode oružje, preneo je Dojče vele.

Četiri ispitivana koncerna, prema navodima SIPRI, prodaju naoružanje u vrednosti od ukupno 54,1 milijardu dolara (49 milijardi evra). To je za 16 milijardi dolara više od 10 najvećih ruskih firmi, ali ipak daleko ispod rezultata američkih koncerna. Reč je o firmama ,,Aviation Industry Corporation of China'' (AVIC), ,,China Electronics Technology Group Corporation'' (CETC), ,,China North Industries Group Corporation'' (NROINCO) i ,,China South Indsutries Group Corporation'' (CGGC).

U poređenju s prodajom naoružanja firmi iz drugih zemalja, četiri kineska koncerna su među 20 najvećih proizvođača oružja na svetu u 2017. Tri su čak među 10 najvećih.

Na listi Top 20 u 2017. godini koju je sastavio SIPRI do sada je bilo 11 američkih, šest evropskih i tri ruska koncerna. Sada je na šesto mesto dospeo koncern AVIC, specijalizovan za proizvodnju aviona i elektronike za vazduhoplovstvo i to sa prometom o 20,1 milijardu dolara (18,2 milijarde evra). Kineska firma tako se našla iza četiri američka koncerna ,,Lockheed Martin'', ,,Boeing'', ,,Northrop Grumman'' i ,,Raytheon'', kao i britanskog koncerna ,,BAE Systems''.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.