Orvel je još 1949. znao šta će nam se desiti: Dramatično upozorenje pisca ljudskoj rasi niko nije slušao!

reči koje opominju

Orvel je još 1949. znao šta će nam se desiti: Dramatično upozorenje pisca ljudskoj rasi niko nije slušao!

- U našem svetu neće više biti emocija osim straha, besa, trijumfa i samoponiženja. Neće više biti lojalnosti, osim lojalnosti partiji - upozorio je slavni pisac pre više od 60 godina
Objavljeno: 09.05.2016. 17:45h
svojim proročanskim delima "1984" i "Životinjska farma" engleski pisac Džordž Orvel (pravo ime je Erik Artur Bler) bavio se totalitarizmom, atoritarizmom, korporativizmom, odnosno zlom svih moćnih "-izama" koji uništavaju ljudsku i ličnu slobodu.

Zašto dobri ljudi slušaju naređenja za koja znaju da su zla? (GIF)

U BBC-jevom dokumentarnom filmu "Džordž Orvel: Život u slikama" (engl. George Orwell: A Life in Pictures), iz 2003. godine, postoji scena u kojoj Orvel, kroz usta glumca koji tumači njegov lik, izgovara reči koje predstavljaju upozorenje čovečanstvu i koje zaokružuju sve ono što je veliki pisac predočavao čitaocima širom sveta u svojim slavnim delima.

Džordž Orvel (Wikipedia)


Upozorenje počinje osvrtom pisca na njegovu najpoznatije delo, iz 1949. godine, koje je u svesti mnogih ostalo upamćeno po parolama: "Veliki brat vas posmatra", "Rat je mir", "Sloboda je ropstvo" i "Neznanje je moć"!- Knjiga "1984" je parodija, ali bi nešto poput toga stvarno moglo da se dogodi. To je pravac u kome svet danas korača. U našem svetu neće više biti emocija osim straha, besa, trijumfa i samoponiženja. Seksualni nagon će biti iskorenjen. Mi ćemo ukinuti orgazam. Neće više biti lojalnosti, osim lojalnosti partiji.Ali će uvek postojati opijenost moću. Uvek, u svakom trenutku, postojaće uzbuđenje zbog pobede i ushićenje zbog gaženja bespomoćnog neprijatelja. Ako želite da vidite sliku budućnosti, zamislite čizmu koja gazi lice čoveka. Zauvek! Pouka koja se može izvući iz ove noćne more je jenostavna: Ne dozvolite da se to dogodi! Od vas zavisi!

Džordž Orvel je preminuo davne 1950. godine. Ove njegove reči nas danas još više opominju danas nego pre više od 60 godina, kada su izrečene.

(M. J.)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media