SILOVATELJI IZBEGAVAJU KAZNU AKO OŽENE SVOJU ŽRTVU: Turska želi da uvede NAJGORI ZAKON U EVROPI
Protest protiv dečijih brakova (ilustracija), Foto: EPA/WAEL HAMZEH

nasilje nad ženama

SILOVATELJI IZBEGAVAJU KAZNU AKO OŽENE SVOJU ŽRTVU: Turska želi da uvede NAJGORI ZAKON U EVROPI

Predlog je izazvao široku i međunarodnu kritiku, a protivnici ga optužuju za legitimisanje silovanja, udaju maloletnica i normalizaciju zlostavljanja dece i seksualnog iskorištavanja

Objavljeno:

U turskom parlamentu će se raspravljati o novom zakonu koji navodno omogućava muškarcima optuženim za zlostavljanje žena mlađih od 18 godina da izbegnu kaznu ako ožene svoju žrtvu.

Predlog zakona „udaje za silovatelja“, koji još nije usvojen, biće na dnevnom redu u turskom parlamentu krajem januara.

Predlog je izazvao široku i međunarodnu kritiku, a protivnici ga optužuju za legitimisanje silovanja, udaju maloletnica i normalizaciju zlostavljanja dece i seksualnog iskorištavanja.

Ujedinjene nacije su se oglasile protiv predloga zakona, upozoravajući da bi to moglo dovesti do povećanog broja silovatelja, bez straha od kazne i posledica za njihove zločine. Takođe su zakon kritikovali opozicioni poslanici iz partija poput Narodne demokratske stranke (HDP) koja je pozvala vladu da je spreči da se raspravlja o zakonu, pre svega zbog straha da bi neki mogli da iskoriste devojke i maloletnice na neželjene brakove.

Sličan nacrt zakona predstavljen je turskom parlamentu još 2016. godine, isti je predložio za slučajeve silovanja u kojima se nije upotrebljavala „sila, pretnja ili bilo koje drugo ograničenje pristanka“. Odbacila ga je vladajuća AKP posle besa celog sveta.

Turska je dugo bila pod nadzorom zbog dečijih brakova unutar zemlje i predloženih zakona o braku. Iako je zakonska starosna granica pristajanja u Republici 18 godina, procenjuje se da je u proteklih deset godina sklopljeno 482.908 dječijih brakova, navodi se u vladinom izveštaju, objavljenom 2018. godine.

2017. godine uveden je još jedan zakon - koji je usvojen - koji je trebalo da omogućava islamskim muftistima i učenjacima da sprovedu ceremonije građanskog braka, što je rezultiralo nizom kritika zbog percepcije da to podriva sekularni ustav zemlje i navodno bi otvorilo put za više dečijih brakova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Middle East Monitor)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.