AMERI U PANICI, NE ZNAJU ŠTA IH TAČNO ČEKA: Rusija gradi nevidljivu mrežu, ni muva neće moći da proleti!
Foto: Printscreen / Youtube

imaju cilj

AMERI U PANICI, NE ZNAJU ŠTA IH TAČNO ČEKA: Rusija gradi nevidljivu mrežu, ni muva neće moći da proleti!

- Danas imamo jedinstvenu situaciju u našoj novijoj istoriji - oni pokušavaju da nas sustignu - rekao je Putin.

Objavljeno:

Moskva planira da poveća broj najsavremenijih radara - konstruisanih da otkriju čak i najskrivenije leteće ciljeve - kojih ima na Arktiku.

Primena ovih radara će 'značajno' povećati ruske odbrambene sposobnosti.

Pozivajući se na izvore iz vojne industrije, TASS prenosi da je ruski generalštab spreman da pokrene proizvodnju još pet dodatnih radara Rezonanca-N, 'sposobnih za otkrivanje hipersoničnih ciljeva - pored pet već naručenih.'

Jednom kada ovi radari budu povezani u jedinstvenu radarsku moći će zaštititi čitav ruski Arktik od nadolazećih 'hipersoničnih raketa', rekao je izvor.

Takvo raspoređivanje 'značajno bi povećalo osmatračke sposobnosti ruskih oružanih snaga', rekao je za RT Mihail Hodarenok, pukovnik u penziji u snagama protivvazdušne odbrane i bivši oficir generalštaba.

'Sigurno je da je radarska stanica dobro radila u praksi. Uostalom, rusko ministarstvo odbrane retko se odlučuje da duplira narudžbu radarske opreme.'

'Posebno vredan kvalitet radara Rezonance je sposobnost detekcije hipersoničnih krstarećih raketa', objasnio je on. Najmoderniji radar sa antenskim faznim poljem može uočiti i pratiti slabo-vidljive ciljeve na udaljenosti od 600 km, kao i balističke rakete koje lete na 1,200 km daljine i otkirvanje po visini od 100 km, rekao je vojni stručnjak za RT.

U vreme hladnog rata, Sovjetski Savez je imao 'veliki sistem radarskog osmatranja' na severu, pošto je taj pravac smatran najverovatnijim za raketni napad SAD.

'Sada bi taj isti cilj trebalo postići putem manjih, ali više sofisticiranih radara.'

Početkom ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija troši daleko manje na odbranu i efikasnije koristi svoj novac razvijajući niz naprednog oružja koje njegovi rivali se muče da kopiraju.

Dodao je da se, dok je Sovjetski Savez uvek pokušavao sustići SAD - bilo da je u pitanju atomska bomba, bombarderi dugog doleta ili prve interkontinentalne balističke rakete - izgleda da su se stvari promenile.

foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY

'Danas imamo jedinstvenu situaciju u našoj novijoj istoriji - oni pokušavaju da nas sustignu', rekao je Putin.

Rusija je prošle godine izbacila niz najsavremenijih hipersoničnih oružja, a neka su već počela da se koriste, uključujući hipersoničnu raketu nazvanu 'Avangard'.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.