KAZALJKE SUDNJEG DANA POKAZALE DA SMO BLIŽE SMAKU SVETA NEGO IKADA! Strahovito predskazanje zapanjilo naučnike
Apokalipsa / Ilustarcija, Foto: Shuterstock

jeziva prognoza

KAZALJKE SUDNJEG DANA POKAZALE DA SMO BLIŽE SMAKU SVETA NEGO IKADA! Strahovito predskazanje zapanjilo naučnike

Kako su rekli, svetu najviše prete nuklearna oružja i klimatska kriza i životna sredina je "duboko nestabilna"

Objavljeno: 24.01.2020. 19:29h

Takozvani časovnik Sudnjeg dana, koji simbolizuje opasnost od uništenja sveta pomeren je na svega 100 sekundi do ponoći, nakon što su američki naučnici zaključili da je trenutni rizik od pada civilizacije ogroman.

Naučnici iz Biltena nuklearnih naučnika su u četvrtak pomerili kazaljke sata na manje od dva minuta do ponoći, čime ukazuju da je svet danas bliže katastrofi nego ikad od 1947. godine kada je prvi put predstavljen simbolični časovnik.

Kako su rekli, svetu najviše prete nuklearna oružja i klimatska kriza i životna sredina je "duboko nestabilna".

Kazali su da porast „dezinformacijskih kampanja u sajber prostoru“ dodatno pojačava opasnost od obe pretnje, piše "Gardijan".

- Svet mora da se probudi. Naša planeta suočena je istovremeno sa dve egzistencijalne pretnje- izjavila je Mari Robinson, predsedavajuća nezavisne grupe globalnih lidera zvane "The Elders", i bivša predsednica Irske i bivša visoka komesarka UN za ljudska prava.

Robinson je rekla da zemlje koje nemaju za cilj da eliminišu emisiju gasova sa efektom staklene bašte, koji zagrevaju planetu, i umesto toga eksploatišu fosilna goriva izdaju „smrtnu kaznu za čovečanstvo“.

Ona je rekla da javni pritisak daje neku nadu za klimu, ali da nema takvog pritiska na svetske lidere da rade na izbegavanju nuklearnih pretnji.

Sve dok je nuklearno oružje dostupno, neizbežno je da će se jednog dana upotrebiti, "slučajno, zbog pogrešnog proračuna ili namerno", rekla je.

Robert Rosner, predsedavajući Odbora za nauku i bezbednost iz Biltena, rekao je da je "društvo normalizovalo veoma opasan svet", i da "informacijsko ratovanje" potkopava "sposobnost javnosti da utvrdi šta je istinito, a šta lažno".

Ova upozorenja dolaze u vreme kada Iran sve više preti obogaćivanjem uranijuma i nuklearnim testovuma, a važni sporazumi o kontroli nuklearnog oružja su raskinuti ili su na putu ka tome.

Sporazum o nuklearnim snagama srednje jačine (INF) propao je prošle godine kada su se, nakon međusobnih optužbi, SAD i Rusija povukle iz njega.

Nakon toga ostao je još samo sporazum Novi START kao jedino ograničenje američkog i ruskog nuklearnog arsenala. On je dogovoren 2010. godine i ističe u febuaru 2021. godine.

Sporazum može da se produži još pet godina, a ruski lider Vladimir Putin je rekao da je spreman n ato, ali SAD insistiraju da sporazum obuhvati i Kinu, sa čime se Peking ne slaže.

Osim oružja, veliku opasnost predstavlja klimatska kriza koja se intenzivira.

Prošla godina je bila druga najtoplija ikada zabeležena na Zemljinoj površini, a obeležili su je nezapamćeni požari u Amazonu, Australiji i čak i u Sibiru.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media