900 DANA HRABROG OTPORA NACISTIMA: Putin i Netanjahu otkrili spomenik žrtvama OPASDE LENJINGRADA (VIDEO)
Otvaranje spomenika, Foto: EPA/ABIR SULTAN

SEĆANJE NA HOLOKAUST

900 DANA HRABROG OTPORA NACISTIMA: Putin i Netanjahu otkrili spomenik žrtvama OPASDE LENJINGRADA (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je gost na ceremoniji

Objavljeno:

Izraelski i ruski zvaničnici prisustvovali su danas u Jerusalimu otkrivanju spomenika žrtvama nacističke opsade Lenjingrada koja je trajala gotovo 900 dana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je gost na ceremoniji održanoj uoči velikog današnjeg skupa posvećenog sećanju na Holokaust i borbi protiv antisemitzma, navodi Asošiejted pres.

Lenjingrad, današnji Sankt Peterburg, Putinov je rodni grad.

Putin se ranije danas sastao s predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom i označio Holokaust "zajedničkom tragedijom" jer je, kako je rekao, "40 odsto Jevreja ubijenih u Drugom svetskom ratu bilo iz Sovjetskog Saveza", preneli su izraelski mediji.

Lider Rusije je rekao i da "Crvena armija nije samo oslobodila (logor smrti) Aušvic, već je dala i veliki doprinos pobedi nad nacistima".

1 / 3 Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY

Asošiejted pres navodi da Putin vodi kampanju kako bi umanjio značaj predratnog pakta Sovjetskog Saveza i nacističke Nemačke i umesto toga se fokusira na ulogu sovjetske vojske u pobedi nad nacistima.

Američka agencija dodaje da istoričari kažu da je od šest miliona Jevreja koje su nacisti ubili oko milion bilo iz Sovjetskog Saveza, i da se čini da je Putin, kada je govorio o procentu ubijenih sovjetskih Jevreja, dodao 1,5 milion jevrejskih žrtava iz evropskih područja okupiranih od Sovjetskog Saveza na osnovu pakta s nacistima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.