MAKRON U KLINČU SA POLICIJOM ISPRED CRKVE ZAGRMEO: Izlazite napolje, da li je to jasno?!
Foto: Beta/Milan Obradović

istorija se ponavlja?

MAKRON U KLINČU SA POLICIJOM ISPRED CRKVE ZAGRMEO: Izlazite napolje, da li je to jasno?!

"Ne svidja mi šta ste uradili ispred mene",

Objavljeno:

Predsednik Francuske Emanuel Makron tražio je danas od izraelskih policajaca da ga puste da udje u Crkvu Svete Ane u Jerusalimu, što je bilo nalik na incident koji se dogodio 1996. prilikom posete tadašnjeg francuskog predsednika Žaka Širaka.

"Ne svidja mi šta ste uradili ispred mene", vikao je Makron na izraelskog policajca koji mu se preprečio na ulazu u crkvu, francusku teritoriju u jerusalimskom Starom gradu.

"Izadjite napolje molim vas, niko ne bi trebalo da provocira nikoga, jel to jasno?", rekao je Makron na engleskom jeziku.

Uz to je pohvalio policajce za dobro obavljen posao tokom šetnje u gradu i rekao da to ceni ali je zamolio da se "poštuju pravila koja postoje vekovima". "Ona se neće izmeniti sa mnom, mogu vam reći. Ovde je Francuska i svako zna pravila", dodao je on, takodje na engleskom.

Baziliku Svete Ane podigli su krstaši u 12.veku i Otomanska imperija ju je ponudila Francuskoj 1856. godine kao jednu od četiri francuske teritorije u Jerusalimu.

U istom kraju istočnog Jerusalima razgnevio se Širak na izraelske vojnike koji su ga okružili.

"Želite da se vratim nazad u avion?" upitao je on tada pre nego što je zatražio da vojnici odu iz crkve.

Nekoliko sati pre Makronovog dolaska sukobili su se članovi francuske grupe odgovorne za njegovu bezbednost i pripadnici izraelskih snaga bezbednosti koji su hteli da udju u bogomolju, rekli su novinari

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.