ZVANIČNIK HAMASA ZAPRETIO IZRAELU: Tenzija raste, zaoštravaju se sukobi, oni traže JEDNU STVAR!
Foto: AP/Ilustracija

izjava

ZVANIČNIK HAMASA ZAPRETIO IZRAELU: Tenzija raste, zaoštravaju se sukobi, oni traže JEDNU STVAR!

Blokada i loše upravljanje uništilo je ekonomiju

Objavljeno:

Zvaničnik islamskog ekstremističkog Hamasa Kalil al Haja izjavio je danas da su baloni sa zapaljivim materijalom pušteni iz pojasa Gaze u Izrael znak da bi ta zemlja trebalo da ubrza nezvanično razumevanje čiji je cilj ublažavanje parališuće blokade te palestinske teritorije kojom vladaju hamasovci.

Nakon jednog meseca zatišja baloni i eskplozivne naprave ponovo lete preko granice. Zatišje je trajalo jer je Hamas suspendovao proteste koji su se održavali jednom nedeljno od kraja marta 2018.

Ono je imalo za cilj da da podsticaja neformalnom primirju izmedju Izraela i Hamasa o kojem se pregovaralo preko medjunarodnih posrednika.

Obraćajući se novinarima Kalil al Haja je rekao da su Izraelci isuviše spori i da balone puštaju nezadovoljni pojednici, a ne Hamas. ; On je medjutim dodao da je Hamas zadovoljan zbog toga i da je spreman da ih pošalje još više "ako okupator ne shvati poruku".

Izrael i Egipat nametnuli su blokadu pojasu Gaze nakon što je Hamas, koji teži uništenju jevrejske države, 2017. godine preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

Blokada i loše upravljanje uništilo je ekonomiju. Nakon tri rata i mnogobrojnih manjih sukoba ljuti neprijatelji pokušavaju da posredstvom Katara, Egipta i UN postignu razumevanje kojim će se blokada ublažiti u zamenu za garancije o zatišju.

Al Haja je rekao da Hamas očekuje da Izrael dozvoli uvoz više sanitetskog materijala, neograničenu trgovinu izmedju Gaze i sveta i da pomogne da se otvore nova radna mesta i prošire isplate Katara za struju i siromašne porodice.

Baloni sa zapaljivim materijalom nisu izazvali štetu ni povrede u Izraelu ali je prošle nedelje izraelski vojni helikpoter napao metu Hamasa u Gazi u odgovoru na obnovu puštanja balona.

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov je to označio kao zabrinjavajuće i za žaljenje, upozorivši danas da to predstavlja rizik za civilno stanovništvo. ;Nezaposlenost u Gazi iznosi oko 50 posto i jedna je od najviših u svetu.

Većina od dva miliona stanovnika zavisna je od humanitarne pomoći.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/The sun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.