DOK JE TRAMP GOVORIO U DAVOSU, SVIMA JE BILO NEPRIJATNO: Omašio je temu, i to pred POSEBNOM OSOBOM u publici!
Donald Tramp u Davosu, Foto: EPA/GIAN EHRENZELLER

RAZBESNEO SVET

DOK JE TRAMP GOVORIO U DAVOSU, SVIMA JE BILO NEPRIJATNO: Omašio je temu, i to pred POSEBNOM OSOBOM u publici!

Tramp je u Davosu istakao uspehe američke ekonomije

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp govorio je danas na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, čija je noseća tema ove godine borba protiv klimatskih promena, o uspesima ekonomije SAD-a što je izazvalo oštru kritiku dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Jozefa Štiglica.

Tramp, kome je ovo drugo učešće na godišnjem skupu svetskih političkih i poslovnih lidera u švajcarskom skijaškom centru, rekao je pred prepunim auditorijumom da trgovinski sporazumi postignuti ovog meseca sa Kinom i Meksikom predstavljaju model za 21. vek, izveštava Rojters dodajući da je istovremeno iskoristio govornicu da se obruši na američke Federalne rezerve (FED).

- FED je podizao kamatne stope previše brzo a smanjuje ih previše sporo - naveo je Tramp, na čijoj se meti našla politika američke centralne banke.

Hiljadama milja daleko od impičmenta u Vašingtonu, Tramp je u Davosu istakao uspehe američke ekonomije i zahvalio se prekomorskim kompanijama što ulažu u SAD, koje su, kako je rekao, sada u daleko boljem stanju nego što mogao da zamisli kada je preuzeo funkciju pre tri godine, prenosi britanska agencija.

- Vreme skepticizma je gotovo - naglasio je on i pozvao strane investitore da povećaju ulaganja "Bilo kom preduzeću koje traži mesto za uspeh... nema boljeg mesta od SAD-a", dodao je.

Na konferenciji na kojoj je glavna tema životna sredina i na kojoj je gost-zvezda bila klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, Tramp je pričao o ekonomskom značaju nafte i gasa, navodi Rojters.

Tunberg je, dodaje se dalje, bila u publici za vreme Trampovog govora, a kad je izlazila iz sale, okružena obezbeđenjem i praćena brojnim kamerama, nije razgovarala sa novinarima već je gledala u pod.

Tramp je takođe najavio da će se SAD pridružiti inicijativi "tri biliona stabala" koja je pokrenuta na godišnjem sastanku WEF-a, ali je ekološke aktiviste nazvao "naslednicima jučerašnjih glupih proroka".

Takođe je naveo da je "vrlo veliki poklonik životne sredine" i da želi "najčistiju vodu i najčistiji vazduh".

Trampov govor je odmah naišao na oštru kritiku nobelovca i ekonomiste Jozefa Štiglic u Davosu zbog, kako je rekao, pogrešnog predstavljanja slike američke ekonomije i zbog toga što se ne bavi klimatskim pitanjima, prenela je agencija AP.

Štiglic je neposredno posle govora američkog predsednika rekao da je njegov "prikaz ekonomije potpuno pogrešan".

- Uspeo je da ne kaže apsolutno ništa o klimatskim promenama. U međuvremenu ćemo se pržiti - izjavio je Štiglic.

Osudio je predsednikov "udarac" po klimatskim "pesimistima", i zaključio: "Kao da ono što vidimo svojim očima ne postoji. To je zaprepašćujuće"".

Američka agencija navodi da je Trampov govor propraćen gotovo potpunim mukom u publici, za razliku od njegovog poslednjeg govora u Davosu 2018. godine, kada je izazvao povremene zvižduke i smeh.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.