MIŠUSTIN IMA 4.000 MILIJARDI RUBALJA I 4 GODINE DA OSTVARI PUTINOV PLAN: Ovo je obećao Rusima (VIDEO)
Mišustina je odabrao Putin, Foto: AP

NOVI PREMIJER

MIŠUSTIN IMA 4.000 MILIJARDI RUBALJA I 4 GODINE DA OSTVARI PUTINOV PLAN: Ovo je obećao Rusima (VIDEO)

Na pitanje poslanika gde vlada planira da nabavi ta sredstva odgovorio je da vlada ima rok od 25 dana da razmotri izmene i dopuna zakona o budžetu

Objavljeno:

Novi premijer Rusije Mihail Mišustin izjavio je danas na plenarnom zasedanju državne Dume, pre nego što je zvanično izglasan za predsednika vlade, da Rusija ima dovoljno sredstava da postigne sve ciljeve koje je u jučerašnjem obraćanju u parlamentu postavio predsednik Vladimir Putin.

- Zahvaljujući makroekonomskoj stabilnosti i suficitu budžeta, imamo finansijska sredstva da, počev od januara, realizujemo sve zadatke koje je predsednik postavio - rekao je Mišusti, koga je za funkciju premijera predložio predsednik Putin.

On je dodao da jučerašnje obraćanje predsednika Putina mora da se shvati, pre svega, kao program socijalne pravde zasnovan na nacionalnim tradicionalnim vrednostima, usmeren ka ljudima, njihovim najvažnijim problemima, prenosi agencija Tas s.

- Na prvom mestu je briga o deci, porodici, njihov napredak i unapredenje kvaliteta njihovog života - rekao je Mišustin, naglasivši da je potrebno pažljivo pripremiti sve zakone koji se tiču tih pitanja.

Prema njegovim rečima, za sprovodenje inicijativa koje je Putin izneo u svom obraćanju biće potrebno oko 4.000 milijardi rubalja (650 miliona dolara) tokom četiri godine.

Na pitanje poslanika gde vlada planira da nabavi ta sredstva odgovorio je da vlada ima rok od 25 dana da razmotri izmene i dopuna zakona o budžetu.

- Danas sam već održao sve konsultacije sa ministrom finansija Antonom Siluanovom - rekao je Mišustin.

Takođe je poručio da inflacija u Rusiji treba da se zadrži na nivou od 4,0 odsto.

- Svakako, moramo održati makroekonomsku stabilnost da bismo postigli navedene ciljeve. To znači prikupljanje dodatnih prihoda kako bismo ispunili preuzete obaveze, jasno određivanje prioriteta budžetskih rashoda i zadržavanje inflacije unutar unapred definisanih parametara - ne iznad 4,0 odsto - precizirao je Mišustin.

On je obećao da će poboljšati investicionu klimu i obezbediti velika finansijska sredstva za stabilan priliv investicija, koji je potreban za ekonomski rast.

Mišustin je naglasio, takođe, da će dalji razvoj odbrambenog kompleksa biti jedan od prioriteta u radu vlade, kao i podsticanje tehnološkog razvoja ekonomije na temelju Nacionalnog projekta digitalne ekonomije.

- Ako podržite moju kandidaturu, usredsrediću se na sastavljanje nove Vlade Ruske Federacije u tesnom partnerstvu sa poslanicima Državne Dume, frakcijama i Savetom Federacije. Želim da vas uverim da će svi clanovi vlade biti lično odgovorni za ispunjavanje nacionalnih razvojnih ciljeva - poručio je Mišustin u govoru.

Državna Duma je nakon toga potvrdila kandidaturu Mišustina, nekadašnjem šefa Federalne poreske službe, za novog premijera Rusije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.