PUTINOV POTEZ KOJI JE PRETHODIO PADU VLADE RUSIJE: Ceo svet priča o NAMERI PREDSEDNIKA!
Vladimir Putin, Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY

ruski car

PUTINOV POTEZ KOJI JE PRETHODIO PADU VLADE RUSIJE: Ceo svet priča o NAMERI PREDSEDNIKA!

Tokom svog obraćanja države, Putin je predložio izmenu ustava kako bi zakonodavci mogli da imenuju premijere i članove kabineta

Objavljeno:

Vladimir Putin predložio je u sredu promenu ruskog Ustava da bi povećao ovlašćenja parlamenta i kabineta, što bi moglo da naglasi njegovu nameru da zauzme političku poziciju koja bi mu omogućila da ostane na čelu nakon završetka njegovog predsedništva.

Tokom svog obraćanja države, Putin je predložio izmenu ustava kako bi zakonodavci mogli da imenuju premijere i članove kabineta. Autoritet za obavljanje tih imenovanja trenutno pripada ruskom predsedniku.

- To će povećati ulogu parlamenta i parlamentarnih stranaka, ovlašćenja i nezavisnost premijera i svih članova kabineta - rekao je Putin publici najviših zvaničnika i poslanika.

Putin je u isto vreme tvrdio da Rusija neće ostati stabilna ako se njome upravlja po parlamentarnom sistemu. Predsednik bi trebalo da zadrži pravo da razreši premijera i ministre u kabinetu, da imenuje visoke zvaničnike odbrane i bezbednosti i da bude zadužen za ruske vojne i agencije za sprovođenje zakona, rekao je on.

Putin je naglasio da ustavne promene moraju da se izglasaju na referndumu. Putinov trenutni mandat ističe 2024. godine.

67-godišnji Putin ostao je na čelu države više od 20 godina - duže od bilo kojeg drugog ruskog ili sovjetskog lidera još od Josefa Staljina. Moraće da odstupi nakon što mandat završi prema sadašnjem zakonu, koji predsednika ograničava na dva uzastopna mandata.

Politički analitičar Kirill Rogov rekao je da Putinovi predlozi ukazuju na njegovu nameru da ostane u kontroli za vreme raspodele vlasti između različitih grana vlasti.

- Takav model koji podseća na kineski omogućio bi Putinu da ostane na čelu u nedogled, a istovremeno podstiče rivalstvo između potencijalnih naslednika - rekao je Rogov na Fejsbuku.

Aleksej Navaljni, najistaknutiji ruski lider opozicije, tvitnuo je da govor predsednika ukazuje na Putinovu želju da nastavi vladavinu nakon kraja mandata.

- Jedini cilj Putina i njegovog režima jeste da ostane vladar za život, a da čitavu zemlju ima kao svoje lično dobro i iskoristi bogatstvo za sebe i svoje prijatelje - Navalni je tvrdio.

Putin je služio dva predsednička mandata u periodu 2000-2008, pre nego što je četiri godine prešao na mesto premijera kako bi pridržavao ograničenje mandata.

Njegov zamenik predsednika, Dmitrij Medvedev, odstupio je nakon samo jednog mandata kako bi omogućio svom mentoru da se vrati na prvo jesto u 2012. godini. Dok je bio na vlasti, Medvedev je podigao predsednički mandat sa četiri na šest godina.

Putin je bio kritičan prema odluci Medvedeva da da zeleno svetlo za zapadnu vazdušnu kampanju nad Libijom 2011. koja je dovela do svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg diktatora Moamera Gadafija.

Odluka Medvedeva da odstupi posle jednog mandata za povratak Putina na predsedničku funkciju takođe je izazvala velike proteste u Moskvi u periodu 2011-2012, što je bio veliki izazov Kremlju. Posmatrači su nagađali da bi Putin mogao ostati na vlasti nakon 2024. godine premeštanjem na mesto premijera nakon povećanja ovlasti parlamenta i Kabineta i obrezivanja predsedničkih ovlasti.

Ostale potencijalne opcije uključuju spajanje sa susednom Belorusijom koje bi stvorilo novu poziciju šefa nove ujedinjene države - perspektivu koju je odbio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Putin je u svom obraćanju rekao da ustav mora takođe da precizira i ovlašćenja Državnog veća koje se sastoje od regionalnih guvernera i visokih saveznih zvaničnika. Neki analitičari predviđaju da će Putin možda pokušati nastaviti povlačenje koncem na čelu veća nakon što je 2024. godine odstupio s vlasti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily Sabah)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.