MISTERIOZNI I OPASNI VIRUS PROŠIRIO SE VAN KINE: Stiglo jezivo upozorenje, jedna osoba je UMRLA!
Ilustracija, Foto: AP

EPIDEMIJA U VUHANU

MISTERIOZNI I OPASNI VIRUS PROŠIRIO SE VAN KINE: Stiglo jezivo upozorenje, jedna osoba je UMRLA!

Stručnjaci tvrde da se s ovakvim virusom još nisu sreli, ali zasad je utvrđeno da se radi o tipu koronavirusa

Objavljeno:

Strah od širenja misterioznog virusa koji je usmrtio jednu osobu, a kojim su zaraženi i još neki stanovnici Kine, sve je veći zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila bolnice širom sveta da se pripreme na moguće širenje zaraze.

Stručnjaci tvrde da se s ovakvim virusom još nisu sreli, ali zasad je utvrđeno da se radi o tipu koronavirusa, piše Daily Mail. Inače iz porodice koronavirusa potekao je i opasni SARS koji je početkom 2000. odneo stotine života.

Od decembra je zabeležen ukupno 41 slučaj obolelih u kineskom gradu Vuhan, a jedna osoba umla je od upale pluća koju je prouzrokovao upravo novi virus.

Ono što je WHO posebno zabrinulo je prvi slučaj zaraze tim misterioznim virusom van Kine. Naime, prošle nedelje je zabeležen novi slučaj na Tajlandu, što je pojačalo strahove od širenja zaraze.

Iako se u početku verovalo kako se virus širi isključivo preko životnja, WHO sada tvrdi da postoje dokazi o prenosu virusa s čoveka na čoveka. Bolnicama u Kini naređeno je da prijave sve slučajeve povišene temperature kod svih koji su u poslednje dve nedelje boravili u Vuhanu jer nova respiratorna bolest ima simptome slične običnoj prehladi: curenje nosa, glavobolja, kašalj, grlobolja te povišena temperatura.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.