NEŠTO ČUDNO SE DEŠAVA NA NEBU: Naučnici su potpuno ZBUNJENI!
Foto: AP

otkriveno

NEŠTO ČUDNO SE DEŠAVA NA NEBU: Naučnici su potpuno ZBUNJENI!

Naime, broj ptica u SAD-u i Kanadi smanjio se za 29 posto od 1970., objavili su naučnici, ističući kako je tamo danas 2,9 milijardi manje ptica nego pre 50 godina

Objavljeno:

Nebo se prazni, a to nije samo poetska slika - već činjenica, barem nebo u Severnoj Americi.

Naime, broj ptica u SAD-u i Kanadi smanjio se za 29 posto od 1970., objavili su naučnici , ističući kako je tamo danas 2,9 milijardi manje ptica nego pre 50 godina.

Analiza objavljena u časopisu "Science" najopsežniji je i najambiciozniji pokušaj da se sazna šta se događa s ptičjom populacijom. Rezultati su šokirali istraživače i organizacije za očuvanje okoline biljnih i životinjskih vrsta, piše The Times.

foto: EPA/TING SHEN

- Gledamo krizu koja je u punom jeku - rekao je Dejvid Jarnold, predsednik i izvršni direktor Nacionalnog društva Audubon.

Stručnjaci već duže vreme znaju kako su neke vrste ptica postale osetljive na izumiranje. Ali, nove studije, koje se temelje na širokom istraživanju s više od 500 vrsta, otkriva velike gubitke čak i među tradicionalno brojnim pticama kao što su crvendaći i vrapci.

Što ubija ptice?

Uobičajene vrste ptica ključne su za ekosustave, suzbijanje štetočina, oprašivanje cveća, širenje semena i obnavljanje šuma. Kad ove ptice nestanu, njihova nekadašnja staništa ne ostaju ista.

- Ljudi brinu kad nestane orlovi ili druge vrste poznate zbog svoje veličine ili simbolike, no realno nestanak vrabaca ima veći utjecaj na okoliš, a zbog tog ne brinemo - rekla je Hilari Jang, biologinja za očuvanje na Univerzitetu iz Kalifornije.

Tim istraživača sa sveučilišta, vladinih agencija i neprofitnih organizacija surađivao je na novom istraživanju koje je komibnovalo stare i nove metode brojanja ptica.

foto: Fonet

U novoj studiji, istraživači su se okrenuli tim istraživanjima kako bi procenili populaciju 529 vrsta u razdoblju od 2006. do 2015. godine. Te procene uključuju 76 posto svih vrsta ptica u Sjedinjenim Državama i Kanadi, ali predstavljaju gotovo celokupnu populaciju ptica. Zatim su istraživači koristili zapise o posmatranju ptica kako bi procenili populaciju svake vrste od 1970., najranije godine za koju postoje konkretni podaci.

Dok su neke vrste rasle, ustanovili su istraživači, većina je opadala - često ogromnim brojem.

Među najteže pogođenim skupinama je vrsta vatroglavi kraljić, čiji je broj pao za 617 milijuna, dok je populacija kosa manja za 440 milijuna.

Slično se događa i u Evopi

Doktor Rosenberg rekao je da je iznenađen raširenošću pada broja ptica. Europa doživljava sličan gubitak ptica, također među uobičajenim vrstama, rekao je dr. Gaston sa Univerziteta u Eksiteru.

foto: Clint Ralph

Nova studija nije zamišljena kako bi se utvrdilo zašto ptice nestaju, ali rezultati - kao i ranija istraživanja - upućuju na neke verovatne krivce, rekao je dr. Rosenberg.

Naučnici veruju kako su ptice "desetkovane" gubitkom staništa ptica, što podrazumeva isušivanje močvarnih područja, krčenja šuma i slično. Osim toga, moderna poljoprivreda i njeni pesticidi , osobito neonikotinoidi otežavaju pticama hranjenje i debljanje.

- Ptice premale tjelesne težine ne mogu dugo leteti, ne mogu migrirati pa umiru - rekli su naučnici.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / 24.sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.