IRANCI PRIZNALI DA SU OBORILI AVION SA 176 LJUDI: Žao im je, ovo su naveli kao RAZLOG!
Ostaci oborenog aviona pored Teherana, Foto: AP/Ibrahim Noroozi

GREŠKA, KAŽU

IRANCI PRIZNALI DA SU OBORILI AVION SA 176 LJUDI: Žao im je, ovo su naveli kao RAZLOG!

Navodi se da će počinioci odgovarati za ovo delo

Objavljeno: 07:32h

Sad je sve poznato: ukrajinski avion koji je pao nekoliko minuta po poletanju sa aerodroma u Teheranu oboren je nenamerno, ljudskom greškom, potvrdila je iranska vojska.

Iranska vojska je u saopštenju navela da je avion u kom je bilo 176 ljudi oboren zbog "ljudskog faktora", jer je avion nisko preletao osetljivu oblast Iranske revolucinoarne garde u blizini aerodroma.

Takođe, navodi se da će počinioci odgovarati za ovo delo.

Da je avion greškom oboren potvrdio je na Tviteru i predsednik Irana Hasan Rohani, ukazujući da je reč o "neoprostivoj grešci".

"Ovo je tužan dan. Preliminarni zaključci interne istrage Oružanih snaga: Ljudska greška u vreme krize izazvane američkim avanturizmom dovela je do katastrofe", napisao je na Tviteru iranski šef diplomatije Muhamad Džavad Zarif.

Zarif je uputio saučešće i izvinjenje porodicama žrtava.

Ukrajinski avion sa 176 putnika i članova posade poleteo je u sredu ujutru u 6.15 sa aerodroma "Imam Homeini" nekoliko sati pošto su iz Irana balističkim raketama bombardovane dve vojne baze u Iraku gde su smešteni američki vojnici.

Bombardovanje je izvedeno kao odmazda za američki raketni napad u kojem je 3. januara na aerodromu u Bagdadu ubijen komandant Iranske revolucionarne garde general Kasim Solejmani.

Pad aviona niko nije preživeo, a na letu su se nalazili većinom iranski i kanadski državljani koji su se vraćali za Kanadu posle praznika provedenih u Iranu.

Isprva je Iran odbacio svaku mogućnost da je ukrajinski avion oboren tvrdeći da je u pitanju kvar motora.

Međutim, posle nekoliko dana pojavili su se snimci na kojima se vidi trenutak kada projektil sa zemlje pogađa avion.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.